NINSORI ȘI VISCOLE LA CONSTANȚA! METEOROLOGII CONSTĂNȚENI ANUNȚĂ CUM VA FI IARNA ACEASTA

31290
3

Articole de la același autor

După o toamnă blândă, se spune că ne așteaptă o iarnă grea și lungă. În ultimii ani, am avut însă, la malul mării, numai ierni călduroase, cu episoade de primăvară autentică, dar și cu coduri portocalii sau roșii de viscol și ninsori. Și iarna asta se anunță la fel de imprevizibilă, la Constanța, cu zile deosebit de călduroase, cu geruri trecătoare și, cu puțin noroc, și ceva zăpadă. 


Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza pentru următoarele trei luni emisă pe baza estimărilor sezoniere realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată de la Reading, Anglia. Așa se face că, în decembrie și în ianuarie, vom avea, în sud-est, temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului, cu precipitații destul de multe, iar în februarie valori mai apropiate de norme. 


Specialiștii Centrului Meteorologic Dobrogea au realizat și ei o prognoză, dar nu pe bază de statistitici, ci deterministă, iar rezultatele sunt cumva asemănătoare. 


"Dacă valorile medii pentru luna decembrie, în zona noastră, sunt cuprinse între 0 și 2 grade, pentru decembrie 2016, prognoza ne spune că vor fi între 2 și 4 grade, deci mai cald în raport cu media. În ianuarie, însă, față de mediile anuale de -1, - 2 grade, vom avea între 1 și 2 grade, deci valori pozitive, dar destul de apropiate totuși de cele normale", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mariana Frățilă, meteorolog în cadrul CMRD. 


Temperaturi mai ridicate decât mediile anuale


În ce privește precipitațiile, adică ninsorile mult așteptate, în decembrie se anunță valori de 40 - 60 de ml pe metru pătrat, ușor peste mediile de 30 - 40 de ml pe metru pătrat. Și ianuarie va fi cu excedent în precipitații, așa că, dacă va fi suficient de frig, este posibil să avem mai multă zăpadă anul acesta. Totuși, dacă va fi cald, precipitațiile vor fi mai mult sub formă de ploi și lapoviță. 


"Dacă studiem prognoza, nu înseamnă că în fiecare zi va fi mai cald, pentru că vorbim de o medie, și e posibil să avem un vârf cu 4 grade, de exemplu, mai ridicat decât norma, dar și zile cu valori scăzute și foarte scăzute. Valorile extreme pot fi ușor mai ridicate decât norma, dar nu excludem ca să se întâlnească cu minime mai mici decât norma", a explicat specialistul Centrului Meteorologic Dobrogea. 


Potrivit acestuia, prognozele zilnice sunt cele ce vor putea pronunța valorile extreme, ele fiind dificil de interpretat cu asemenea avans.


Același lucru se poate spune și despre furtunile și viscolele care, cu siguranță, nu ne vor ocoli. 


"În mod uzual, avem două, trei viscole pe lună în ianuarie și februarie, și unu - două în decembrie. Dacă le corelăm cu precipitațiile și temperaturile prognozate de Centrul European, ar putea fi interpretate ca o șansă în plus ca, în decembrie, eventualele furtuni să aibă cantități mai mari de precipitații sub formă de ploaie decât cele sub formă de ninsori. În ianuarie, însă, este probabilitatea mai mare ca să avem viscole cu cantități de ninsori importante în Dobrogea. Așadar, în decembrie o să avem ploaie și lapoviță, iar în ianuarie, viscole. De reținut însă că aceasta este doar o interpretare. Prognozele vor fi actualizate atunci, în funcție de mișcările maselor de aer. De aceea, nu putem spune dinainte că vom avea cod roșu de viscol, pentru că poate începe cu o furtună ușoară, care, în funcție de cum se mișcă masele de aer, poate deveni violentă și anunțăm cod portocaliu sau chiar roșu", a completat meteorologul Mariana Frățilă. 


Comentează știrea

Cristi
21 noiembrie 2016
Senzational, ce vescole si furtuni vor veni la constanta !!!

D-na Andreea, ati inceput si dvs cu tirluri din astea fornaitoare de tabloid, ca sa se buluceasca tot constanteanul sa vada ce viscole sunt prognozate.. cand colo, ce sa vezi, temperaturi mai mari decat media si cele cateva viscole normale ptr perioada de iarna. Si eu care ziceam ca doar cei de la Gandul sau Libertatea se prostitueaza ....

Victoras de la oras
21 noiembrie 2016
Iarna grea ?

Ori sunteti prosti ori nesimtiti ! Citez ,,După o toamnă blândă, se spune că ne așteaptă o iarnă grea și lungă. " Din subtitlul articolului dvs reiese de fapt ca va fi o iarna mai blanda ca in alti ani .,,Temperaturi mai ridicate decât mediile anuale

Baroin
8 decembrie 2016
http://www.cugetliber.ro

Sunteți în necesitatea de a face un împrumut? [email protected] Sunt o persoană care octroies împrumuturi pentru persoane au nevoie și care nu au favoarea băncii, în ordine rezolva problemele financiare sau de a realiza proiectele lor. Sunt un expert financiar capabil să împrumute ceea ce ai nevoie și cu condiții care fac viața mai ușoară. Fac împrumuturi cu o rată 3% de interes. Contactați-mă și lasă-mă să știu suma doresc să împrumute, iar termenul de rambursare EMAIL: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Vineri, 18 Noiembrie 2016
Stire din Social : Cum va fi vremea astăzi, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.5372 secunde