Neurologia, plină de pacienți. Tot mai mulți tineri diagnosticați cu accidente vasculare

816
Neurologia, plină de pacienți. Tot mai mulți tineri diagnosticați cu accidente vasculare - multibolnavisursawalesonline-1594142780.jpg

Articole de la același autor

Secția de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este plină, la acest moment, de bolnavi, iar cei mai mulți dintre aceștia au suferit un accident vascular cerebral. Partea proastă este că o parte însemnată dintre acești pacienți au forme severe și sunt tineri.

Dacă, în anii trecuți, vârstnicii erau cei care sufereau de accidente vasculare cerebrale, între timp, lucrurile s-au mai schimbat.

Potrivit șefului secției Neurologie, dr. Any Docu Axelerad, probabil că stresul a băgat în spital numeroase persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, care au fost diagnosticate cu forme severe ale acestei boli. Desigur, AVC-urile pot avea la bază multe cauze: fumatul, hipertensiunea arterială, dislipidemia. Pe de altă parte, anumite medicamente, infecții și afecțiuni hemaotologice, precum și boli de inimă congenitale pot provoca un accident vascular cerebral, dar și numărul mare de lipide din sânge.

În cazul tinerilor, AVC-urile pot apărea și din cauza consumului de droguri.

Cert este că este necesar să recunoaștem semnele unui AVC: slăbiciune sau pareze pe o parte a corpului, parestezie și pierderea controlului mișcării pe o parte a corpului, pierderea vederii sau vederea dublă, pierderea vorbirii sau a vorbirii înclinate, amețeli, vertij și, eventual, vărsături, dificultate la mers etc.

Medicii spun că este foarte important să recunoaștem simptomele și să ajungem în primele ore la spital, pentru că, în caz contrar, pacientul poate paraliza sau chiar muri. Tocmai de aceea, pentru pacienții în stare gravă, este nevoie a se face tromboliză, soluția salvatoare, dar pentru asta trebuie ca ei să se prezinte la spital în fereastra terapeutică de maximum 4-5 ore.

"Oamenii trebuie să știe că tromboliza se poate efectua doar dacă ajung la noi în acest interval de la debutul accidentului cerebral vascular. Dacă ajung mai târziu, nu se mai poate face procedura, întrucât există un risc mare de hemoragie. Apoi, bolnavii vor fi urmăriți într-un salon special, timp de 24 de ore în continuu, le va fi luată permanent tensiunea arterială și nu numai.

Populația trebuie să înțeleagă să vină la noi încă de la primele semne de boală și aici nu vorbim numai de deficitele motorii, ce pot apărea, cât și de tulburările de limbaj. Brusc, pacientul nu mai poate să vorbească, i se strâmbă gura, apare asimetria facială sau amorțeala mâinilor, are tulburări de vedere etc.", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful secției de Neurologie din cadrul SCJU, dr. Any Docu Axelerad.

Specialiștii spun mereu că bolile apar și din cauza faptului că se fumează de la vârste tinere. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 31 Mai 2020
Stire din Social : 31 Mai, Ziua Mondială Fără Tutun
Pagina a fost generata in 0.6369 secunde