"Ne trăim iubirea după Mitul Frumoasa și Bestia"

250

Articole recomandate

Trăind într-o societate care se bazează pe inter-relaționare și relații, nu ne putem izola și nici nu este sănătos să încercam să facem asta. Relațiile în care ne angajăm ne definesc și ne umanizează, ne aduc fericirea și împlinirea.


În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, încă din copilărie, ne construim o definiție a fericirii, a relației și încercăm să înțelegem ce înseamnă "sufletul-pereche" sau "perechea potrivită". "Desenele de la Walt Disney, dar și basmele copilăriei ne-au dat indicații și direcții în acest sens, generând un adevărat mit al "prințului călare pe un cal alb", care întruchipează perfecțiunea. Uneori suferințele prin care trecem, intrând în relații nepotrivite, ne par "cele tre încercari" din basme, de a căror izbândă depinde fericirea noastră. De asemenea, uneori credem că "iubirea perfectă" este doar a lui Romeo și Julieta, care este pătimașă, fulgerătoare, dar lipsită de longevitate, responsabilități și echilibru emoțional", afirmă Laura Maria Cojocaru, specialistă în psihologia relațiilor de cuplu.


Românii se ghidează cel mai mult după iubiri de tipul "Frumoasa și Bestia"


Dintre toate miturile legate de relații, psihologul Laura Maria Cojocaru consideră că "mitul iubirii transformatoare" sau, altfel spus, Mitul "Frumoasa și Bestia" este cel mai des răspândit în sistemul de valori al românilor. Romanele, filmele, programele de televiziune, credințele preluate de la părinții și bunicii noștri, transmise din generație în generație, promovează o femeie care are datoria și puterea de aduce un bărbat pe calea cea bună, de a dezvolta și menține o relație și de a-l transforma radical, din Bestie în Prinț, doar printr-un ... sărut.


"Este poate una din cele mai mari iluzii ale timpului nostru, iluzie care distruge relații și, mai grav, suflete. Filosofia conform căreia Belle rupe vraja, doar prin iubire, și transformă Bestia – caracterizat prin frustrare, violență, aroganță, ură etc. - într-un Prinț minunat și iubitor, stăpânește credințele majorității femeilor din timpuri îndepărtate până în zilele noastre. Ideea minunată a acceptării și iubirii necondiționate promovată de acest basm, de altfel neprețuit, este din păcate greșit înțeleasă de mulți, preluându-se doar ideea că o femeie poate transforma oricând un bărbat, doar prin dragostea ei. Realitatea este alta: Nimeni nu se schimbă prin efortul celuilalt, ci prin propriul efort, nimeni nu se schimbă pentru că vrea partenerul, ci este o alegere solitară, izvorâtă din intimitatea noastră cea mai profundă. Chiar dacă ne lasă impresia că s-a schimbat pentru a nu pierde avantajul de a avea o "slugă iubitoare și răspunzătoare pentru tot", cu prima ocazie va reveni la vechile comportamente. Este vorba aici despre bărbații dependenți, dependenți de băutură, de droguri, de jocuri de noroc, de sex, de bani, iresponsabili, indiferenți, uneori chiar violenți, dependenți de o substanță, de o stare, de o relație, în special de o relație cu o femeie dispusă să se sacrifice și să îndure suferința în speranța că iubirea ei îl va schimbă", explică psihologul Laura Maria Cojocaru.


În opinia specialistului, aceste insistențe pentru transformare după bunul plac, poate atrage după sine rupturi și frustrări mult mai mari în relație, deoarece exercită o putere disproporționată și condiționări care destabilizează armonia în cuplu. "În viață, cel mai eficient mod de a ne ghida este prin prisma propriilor experiențe, valori și convingeri, mai puțin după mituri. Miturile promovează idealuri, idealurile promovează căutări absurde și neîmplinite. Idealurile sunt inutile în relații pentru că sunt, prin definiție, imposibil de atins. Perfecțiunea este în această lume o noțiune abstractă, a fi perfectibil însă este altceva. O atitudine mult mai potrivită și care va aduce mai multă înțelegere și mulțumire în cuplu, este aceea de acceptare a persoanei de lângă noi, cu valorile, personalitatea și identitatea sa", conchide psihologul Laura Maria Cojocaru. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4233 secunde