Ne pierdem neurochirurgii!

3417
Ne pierdem neurochirurgii! - fd776140aab62f05913ceb256a0f3e53.jpg
Secția de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este în permanență aglomerată. Aici ajung victimele accidentelor rutiere, persoanele lovite în zona capului, toți cei care suferă de afecțiuni ale sistemului nervos și au nevoie de intervenție chirurgicală. Este singura secție din Dobrogea cu această specializare, după cum a afirmat, ieri, dr. Bogdan Davi-descu, cel care îi coordonează activitatea. "Tulcea nu are medic neurochirurg, așa că suntem sin-gura secție din Dobrogea. În sezon, acoperim un milion de suflete și mai bine", a arătat specialistul.
Lipsesc multe - nu sunt medicamente (dată fiind natura bolilor, substanțele farmaceutice necesare sunt foarte scumpe), nu sunt materiale sanitare. Chiar și așa, rezultatele sunt remarcabile, susține medicul-șef.
În schimb, există suficiente cadre medicale. "În țară sunt foarte puțini medici neurochirurgi, aproximativ 200 - 250 sunt cu toții. Noi avem norocul că avem schema completă, avem șase medici, toți primari, iar patru sunt doctori în științe medi-cale", a completat dr. Davidescu.
Rămâne de văzut însă cât timp vor mai lucra și acești medici în sistemul de stat din Constanța. O parte dintre specialiști, cât și asistentele medicale, au deja bagajele făcute. "Eu am actele depuse, dar sunt bătrân, mi-e frică să nu mor pe afară. Dar ne-a plecat anul trecut un medic foarte bun, cu experiență, iar alții doi au intenții foarte serioase de plecare. Sunt tineri, au 40 de ani, au familii de întreținut. La fel, două asistente care lucrează în sala de operație, care sunt foarte bine pregătite și au experiență, urmează să plece, una în Olanda, iar cealaltă în Spania. O alta și-a depus actele pentru a pleca și cine știe câte mai sunt, dar nu ne spun nouă. Pleacă și rezidenții. O studentă care a luat rezidențiatul cu 10, pe țară, a plecat în SUA, în Manhattan, unde face specializarea. Țara noastră, este mai nou, Europa și toată lumea știe asta", a atras atenția dr. Davidescu.

"Vom avea dotări, nu vom avea medici"
În condițiile în care cadrele medicale își caută de lucru peste hotare, riscăm ca, în șase - șapte ani, să nu mai aibă cine să ne trateze.
"Vom avea dotări, dar nu vom avea medici", a subliniat dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean. "Medicină fără infirmiere, fără asistente medicale bine pregătite nu se poate face. Un doctor, oricât de mare ar fi el, nu face nimic de unul singur. Rezolvă cuvinte încrucișate!", a exclamat și dr. Davidescu, în încercarea de a atrage atenția asupra nevoii urgente de a fi luate măsuri pentru păstrarea specialiștilor în țară.

Neurochirurgia se mută la etajul șase
Până la 1 decembrie, Secția de Neurochirurgie se va muta la etajul șase al spitalului. În acest mod, a afirmat dr. Bogdan Davidescu, pacienții vor fi cazați în spații civilizate, câte unul sau doi în salon - și nu înghesuiți, cum sunt în prezent. Pe același etaj vor funcționa și secțiile de Oftalmologie, O.R.L și Compartimentul de Buco-Maxilo-Facială.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
Stire din Social : "Nu suntem Dumnezei în alb"
Pagina a fost generata in 0.7618 secunde