Muzeu la Poarta Albă, în amintirea miilor de foști deținuți politici exterminați. "Am sistat lucrările, nu mai avem bani!"

1359

Articole de la același autor

Foștii deținuți politici doresc să ridice, la Poarta Albă, pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră, un muzeu memorial în amintirea celor aproximativ 5000 de oameni care și-au pierdut viața chinuiți, înfometați și munciți până la moarte, pentru realizarea traseului navigabil. Lipsesc însă fondurile, motiv pentru care lucrările au fost sistate. 


Malurile Canalului Dunăre – Marea Neagră sunt pline de osemintele celor care și-au găsit sfârșitul înrobiți, înfometați, schingiuiți, pentru construirea acestui traseu navigabil. În localitățile din apropierea canalului, cimitirele ascund, în gropi comune, un număr rămas necunoscut de foști deținuți politici. În memoria tuturor celor care au suferit la canal, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România a avut inițiativa ridicării unui complex memorialistic, intitulat "Memorial Canal Dunăre – Marea Neagră. O parte din lucrări au fost realizate, mai precis Monumentul Memorial Poarta Albă, dar mai sunt multe de făcut. Lipsiți de sprijinul autorităților și al sponsorilor, foștii deținuți politici nu mai au puterea financiară, cel puțin deocamdată, de a continua lucrările. 


"Ne dorim să realizăm un complex memorialistic, intitulat "Memorial Canal Dunăre – Marea Neagră". Este un muzeu pe care îl realizăm din cotizațiile membrilor Asociației Foștilor Deținuți Politici, pentru că statul român, bogații țării și societatea civilă au refuzat să contribuie. Am reușit să construim împrejmuirea și aleile, dar mai trebuie montate pe laturile aleilor 30 de plăci din granit negru, pe care vor fi trecute datele de identificare a 840 de exterminați pe canal, în anii 1950 – 1953. Sunt singurii găsiți de oamenii filialei noastre, în anii 1991 – 1992, în evidențele de stare civilă a localităților limitrofe canalului. Numărul estimat al celor exterminați în acea perioadă este de aproximativ 5000, dar nu sunt date. 


În mijlocul cercului, va fi ridicat «stâlpul infamiei», folosit de colonelul Albon, comandantul cu ordinea și paza a tuturor lagărelor cu deținuți politici, construite de-a lungul canalului. Aleile din partea de sud și de vest se vor încheia cu un zid sub formă de arcadă, pe care vor fi montate câte cinci plăci din granit negru, de 80/120 cm, cu gravuri, reprezentând aspecte de la lucrările canalului, precum și un scurt istoric al construirii lui. Iar în capătul aleii din nord va fi construită o troiță. 


Toate plăcile sunt din granit negru și au fost procurate din 2018, tot din cotizațiile membrilor filialei Constanța, ca și proiectul, și costurile pentru inscripționarea și gravarea plăcilor", a afirmat Paul Andreescu, președintele filialei Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici. 


În prezent, însă, lucrările au fost sistate. "Banii strânși de noi au fost epuizați. Chiar acum am în față ultimul ordin de plată, căci noi am plătit constructorul în tranșe, pe măsură ce diverse lucrări au fost realizate din construcție", a adăugat Paul Andreescu. 
Până în prezent, au fost cheltuiți pentru muzeul memorial aproximativ 220.000 de lei, din care 10.000 donați de un afacerist din Constanța și alți 10.000 de ARLO Slatina. În rest, foștii deținuți politici nu au avut noroc nici de donații sau măcar de sprijin din partea autorităților locale, județene sau naționale. "Nu am reușit să obținem sponsorizări, deși ne-am adresat la peste o mie de bogați ai țării, printre care și la primii 60 de bogați ai județului. Ne-am adresat și autorităților, dar nu au primit niciun răspuns", a mai afirmat Paul Andreescu. Investiția totală a fost estimată, în 2017, când a fost pus pe hârtie proiectul, la aproximativ 970.000 de lei. Dar foștii deținuți politici spun că nu mai au puterea financiară de a susține, singuri, proiectul. Mai ales că, de exemplu, în prezent, filiala Constanța mai numără 400 de membri, iar numărul lor este în scădere de la an la an. 


De aceea, transmitem un apel celor care doresc să contribuie la realizarea unui muzeu memorial prin care să păstreze vie amintirea celor care au pierit în realizarea Canalului Dunăre – Marea Neagră, fie să se adreseze foștilor deținuți politici la sediul din B-dul Ferdinand, nr. 17, municipiul Constanța – telefon 0241/611.068 sau să doneze bani la orice sucursală a BCR, ppentru AFDPR Filiala Constanța, cu mențiunea "Contribuție Muzeu Canal Dunăre-Marea Neagră", în cont IBAN: RO93RNCB0114032044100001 deschis la BCR Sucursala Constanța. De asemenea, cei interesați mai pot contribui și donând 2% din impozitul pe venit. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7406 secunde