Muncesc ca sclavii pe plantație, până la epuizare. ITM a luat urma angajatorilor profitori

2180
Muncesc ca sclavii pe plantație, până la epuizare. ITM a luat urma angajatorilor profitori - angajati-1533656773.jpg

Articole de la același autor

Lună de lună, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) este luat cu asalt de către constănțenii nemulțumiți de condițiile de lucru și salariile pe care le oferă angajatorii. Pe domnul Ionel C. l-am întâlnit în urmă cu câteva zile pe holurile instituției menționate. Necăjit, nevoie mare, bărbatul, în vârstă de aproximativ 60 de ani, era tare supărat că, pe lângă faptul că a negociat un salariu și a primit altceva, firma de pază care l-a angajat în urmă cu aproximativ patru luni l-a pus să lucreze și peste program. 


"Când m-am angajat la ei, mi-a fost încheiat un contract de muncă pe opt ore și am vorbit să iau o anumită sumă de bani. La scurt timp, însă, am aflat că șefii l-au modificat și lucrurile nu stau cum am stabilit de la bun început", ne-a declarat bărbatul.


Ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, în afară de neplata drepturilor salariale, el s-a confruntat și cu o altă problemă, aceea că nu își putea lua libere decât foarte rar. 


"În mod normal, eu trebuia să lucrez ture de 24 cu 48, dar a doua zi liberă nu exista și nici nu era trecută în pontaj", a precizat el. Angajatul mai spune că dorește nu numai banii care îi revin, dar și sporurile de noapte și vechimea pentru orele de muncă prestate. 


Purtătorul de cuvânt al ITM, Florina Vișan, a declarat că în primele șase luni ale anului în curs au fost înregistrate peste 800 de reclamații, majoritatea venind de la salariații firmelor de pază, construcții și unități de alimentație publică. 


Nerespectarea programului de lucru și a orelor suplimentare muncite sunt aspectele cele mai des reclamate de constănțeni. În general, oamenii au contractele încheiate pe opt ore sau ture ce depășesc, deseori, norma de 170 de ore cât trebuie să lucreze, în mod normal, o persoană. 


"Angajații vin la noi și spun că depășesc cu mult orele lucrate, că sunt epuizați, dar că le este foarte greu să demonstreze că au stat peste program, mai ales că în documentele oficiale ale firmelor figurează că au lucrat ture normale. Condica de prezență ar putea fi o soluție pentru ca ei să demonstreze că au muncit mai mult, dar nici măcar aceasta nu reflectă mereu realitatea", au declarat, pentru "Cuget Liber", reprezentanții ITM Constanța. 


Soluția? Toți acești oameni care sunt puși să muncească precum sclavii pe plantație, așa cum susține și Ionel C., ar trebui să facă în așa fel încât să facă sesizări atunci când lucrează turele duble, spre exemplu, pentru a putea fi găsiți la locul de muncă.
Inspectorii de muncă au precizat că durata normală a muncii este de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, durata maximală neputând depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. În mod excepțional, salariații pot lucra mai mult de opt ore suplimentare pe săptămână, însă cu condiția ca media orelor suplimentare pe care le fac pe o perioadă de patru luni să fie de cel mult opt ore.


Apoi, legea stipulează foarte clar ca munca suplimentară să fie compensată prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În aceste condiții, salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.


Cei care se confruntă cu probleme asemănătoare pot face sesizări pe care le pot trimite pe e-mail, pe fax, prin poștă sau direct la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă.Termenul de soluționare al acestora este de 30 de zile, termen care poate fi prelungit cu încă 15 zile, în funcție de complexitatea lucrării.


În cazul în care o persoană adresează mai multe petiții, sesizând aceeași problemă, acestea se vor pune în același dosar, petentul urmând să primească un singur răspuns. Dacă după trimiterea răspunsului se primește o nouă petiție cu același conținut, aceasta se clasează la numărul inițial, făcându-se mențiune despre faptul că s-a răspuns.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 August 2018
Stire din Social : Litoralul, luat  la puricat de ITM
Pagina a fost generata in 0.6722 secunde