Munca la negru, un fenomen imposibil de stârpit la Constanța

675
3
Munca la negru, un fenomen imposibil de stârpit la Constanța - muncitorilainaltimepeschelaizola-1362588558.jpg
În vremuri în care nu se găsește de muncă pe toate străzile, mulți constănțeni sunt dispuși să muncească și la negru, numai să aibă un venit sigur. În același timp, multe companii, împovărate de numeroasele taxe și impozite pe care trebuie să le dea lună de lună la stat, aleg să mai fenteze cât de puțin legea, doar-doar le va fi mai ușor. Așa se face că inspectorii de muncă depistează în fiecare lună alte și alte societăți care nu le fac contracte de muncă tuturor angajaților.


Toate încercările legislative ale statului de a combate acest fenomen al muncii la negru par să eșueze. Nici măcar amenințarea cu pușcăria nu îi mai sperie pe mulți patroni care nu respectă întru totul litera legii. Numai în luna februarie, în județul Con-stanța, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța au identificat 28 de societăți comerciale cu muncitori neînregistrați. În total, 81 de persoane munceau ilegal.

Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislația muncii și securitatea și sănătatea în muncă a salariaților. Potrivit purtătorului de cuvânt al I.T.M. Constanța, Flori Vi-șan, Corpul de control Relații de Muncă din cadrul I.T.M. Constanța a verificat, între 1 și 28 februarie, un număr de 566 agenți economici din care 102 au fost sancționați. Au fost aplicate 118 sancțiuni contravențio-nale din care 83 amenzi în valoare de 579.500 lei și 35 avertismente. De asemenea, au fost dispuse 909 măsuri cu termen de remediere.

"Au fost depistați 28 angajatori care practicau munca fără forme legale, cu un număr de 81 de persoane care nu aveau încheiat contract individual de muncă, unde s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 410.000 lei. Pentru trei agenți economici, cu un număr total de 40 de persoane fără forme legale de angajare, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța pentru a stabili dacă aceștia se fac vinovați de încălcarea prevederilor art. 264 (3) din Lg.53 / 2003 repu-blicată", a explicat reprezentantul I.T.M. Constanța.

Inspectorii de muncă au mai depistat nereguli în ce privește repausul săptămânal, evidența orelor de lucru prestate de salariați, în-cheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă, acordarea drepturilor salariale restante, munca suplimentară și munca de noapte.

De asemenea, Corpul de control Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul I.T.M. Constanța a verificat un număr de 253 angajatori și a dispus 587 măsuri de remediere a neconformităților constatate. Au fost aplicate 587 sancțiuni, din care 569 avertismente și 18 amenzi în valoare de 79.500 lei.

Fabricile de textile, luate la puricat

În perioada 27 - 28 februarie 2013, s-a desfășurat Campania Națională privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată precum și verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate și sănătate în muncă, pentru lucrătorii din cadrul unităților care au ca obiect de activitate fabricarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte.

"Obiectivele campaniei au fost acelea de identificare și combatere a muncii nedeclarate, verificarea respectării de către angajatorii din domeniul confecțiilor textile, pielărie și încălțăminte a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, al securității și sănătății în muncă, precum și identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor ", a spus Flori Vișan.

Astfel, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului relații de muncă au controlat un număr de 21 societăți și au aplicat șase sancțiuni în valoare de 23.000 lei. Au fost depistate două persoane care nu aveau întocmit contract individual de muncă și au dispus 26 de măsuri de remediere a unor deficiențe precum neevidențierea orelor prestate de fiecare salariat, nerepartizarea programului de lucru la contractele cu timp parțial și nerespectarea prevederilor art.137 din Legea 53/2003 privind repausul săptămânal.


Comentează știrea

cici
7 martie 2013
fara efect

Se pare ce va este rusine sa enumerati si firmele care incalca legea .De ce oare.Va e frica sa nu va bata?

nedumerit
7 martie 2013
reparam....

bai,frate,astia repara sau demoleaza?schele din astea ma-m mai vazut de pe vremea dacilor.

gicu
7 martie 2013
completare

munca la negru, cu negri

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3404 secunde