Munca la negru, în floare, pe litoral

501
Munca la negru, în floare, pe litoral - camerista1-1372866316.jpg

Articole de la același autor

A început sezonul estival și patronii de pe litoral trag tare să își umple buzunarele. Pentru a plăti cât mai puțini bani la stat, mulți dintre ei preferă să riște și să lucreze cu angajați la negru, chiar dacă asta poate să îi coste amenzi mari și chiar libertatea.

În luna iunie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța au verificat aproape 1.000 de agenți economici care își desfășoară activitatea pe raza județului Constanța. Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislația muncii și securitatea și sănătatea în muncă a salariaților.

În acest sens, corpul de control Relații de Muncă al I.T.M. Con-stanța a verificat un număr de 485 agenți economici din care 93 au fost sancționați, aplicându-se 77 amenzi în valoare de 785.300 lei și 16 avertismente. De asemenea, au fost dispuse 823 măsuri cu termen scadent de remediere a neconformităților constatate.

"Cu acest prilej, au fost depistați 32 de angajatori care practicau munca fără forme legale, la care s-au găsit 155 de persoane care nu aveau încheiat contract individual de muncă. Pentru cinci angajatori cu un număr total de 67 persoane, a fost sesizat Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanța pentru a stabili dacă aceștia se fac vinovați de încălcarea prevederilor art. 264 (3) din Legea nr. 53/2003", a precizat inspectorul șef al ITM Constanța, ing. Liviu Lupu.

Potrivit acestuia, inspectorii au mai descoperit că patronii nu respectau pre-vederile legale pri-vind repausul săptămânal, munca suplimentară și munca de noapte, nu țineau o evidență strică a orelor de lucru pres-tate de salariați și nu transmiteau contractele individuale de muncă cel mai târziu cu o zi înainte de începerea activității.

De asemenea, inspectorii din cadrul corpului de control Securitate și Sănă-tate în Muncă au verificat, în luna iunie 2013, 197 agenți economici și au dispus 509 măsuri de remediere a neconformităților constatate, precum și 509 sancțiuni, din care 490 avertismente și 19 amenzi, în valoare totală de 74.000 lei. Acțiunile vor continua și în perioada următoare.

Cum puteți să reclamați

Persoanele care vor să sesizeze Inspecția Muncii privind munca fără forme legale pot apela 0800868622. Numărul de telefon este accesibil de luni până vineri, între orele 8,30 și 16,30, din rețele de telefonie fixă. Apelanții trebuie să precizeze denumirea societății unde sunt muncitori la negru, localitatea, sediul social sau măcar locul unde își desfășoară activitatea persoanele fără forme legale de angajare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7091 secunde