Mortalitatea infantilă, la cote alarmante! SOS pentru gravidele de la sate!

953

Articole de la același autor

Statisticile cele mai recente plasează Constanța în topul județelor cu cei mai mulți copilași morți în primul an de viață. Printre altele, s-a ajuns în această situație din cauza sărăciei, a lipsei de educație și a posibilităților reduse a gravidelor de a ajunge la medic. Tocmai de aceea, Asociația "Blondie – Împarte pentru altă parte", cu sprijinul autorităților, va demara un proiect pentru a duce la sate ginecologici și aparatură, pentru controalele necesare gravidelor. 


Un număr prea mare de copilași pierd lupta pentru viață în primul an de la naștere. Aceasta este realitatea cruntă din țara noastră! Statisticile din ultimii ani sunt alarmante, rata mortalității infantile din România este de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene. Constanța, de exemplu, este în topul județelor cu cei mai mulți copilași morți în primul an de viață. "Conform datelor Centrului Național pentru Statistică și Informatică în Sănătate Publică, 57 de copii au murit în 2017 în județul Constanța, înainte de a împlini vârsta de 1 an și alți 30 de bebeluși s-au născut morți. Rata mortalității infantile la nivelul județului este 8,2%, diferențiat pe urban – 7,3% și rural – 9,8%. La nivel național, conform aceleiași surse, 1366 de copii au murit în primele 12 luni de viață, iar 697  s-au născut morți", a afirmat Adelina Toncean, reprezentanta Asociației "Blondie – Împarte pentru altă parte". 


Motive pentru aceste cifre îngrijorătoare ale mortalității infantile sunt multe: copii născuți prematur, de minore sau femei care nu au ajuns pe la medic în timpul sarcinii, sărăcia, lipsa de educație a mamelor. Tot statistica arată că "din cei 1366 de copii care nu au supraviețuit primului an de viață, 358 provin din mame care nu au ajuns niciodată la doctor pe perioada sarcinii, iar 285 au fost la medic de maximum trei ori". "În ceea ce privește vârsta mamelor, 12 aveau mai puțin de 15 ani, 185 de mame aveau între 15 și 19 ani. De asemenea, după nivelul de educație, 156 de mame au absolvit doar școala primară, 272 au terminat gimnaziul, iar 95 erau analfabete. Pentru 415 mame nu există date cu privire la educație", a mai arătat Adelina Toncean. 


500 de gravide vor fi consultate și investigate medical 
În aceste condiții, Asociația "Blondie – Împarte pentru altă parte" va monitoriza, începând cu 1 ianuarie 2020, peste 500 de gravide în risc social, din 58 de comunități rurale din județul Constanța, în cadrul unui proiect care vizează scăderea mortalității infantile din județul de la malul mării. Proiectul se va desfășura cu sprijinul SNN Nuclearelectrica SA și în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, Spitalul Județean Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copului, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Generală de Evidența Persoanelor și Inspectoratul Județean de Poliție. 


"Pentru atingerea obiectivului și creșterea accesului gravidelor în risc social la servicii medicale de îngrijire prenatală, ne propunem implementarea unei caravane echipate cu șenile, însoțite de medic specialist și dotate cu echipamente mobile de monitorizare a sarcinii (ecograf, laborator de analize, cardiotocograf, masă ginecologică), care va ajunge în fiecare din cele 58 de localități rurale, pentru a fi efectuate toate controalele în sarcină, menite să identifice la timp eventualele riscuri de prematuritate sau alte afecțiuni", a afirmat Adelina Toncean. Pe tot parcursul lui 2020, aproximativ 500 de femei din satele constănțene vor beneficia de toate controalele necesare în sarcină. De asemenea, 1500 de femei însărcinate din mediul rural vor fi consiliate cu privire la ce înseamnă îngrijirea în timpul gravidității. Pentru ca un număr mai mare de femei să primească informațiile necesare despre sarcină și problemele care pot apărea, urmează să fie lansat și un număr de telefon vorbe, gratuit pentru femeile din mediul rural. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5995 secunde