Vizita Papei Francisc în România, un eveniment istoric

Monseniorul Ieronim Iacob: "Providența ne-a făcut un nou cadou cu această vizită"

1012
Monseniorul Ieronim Iacob:

Articole de la același autor

Ieri a fost o zi istorică pentru români, o zi pe care mulți și-o vor aminti mult timp de acum înainte, ziua în care Suveranul Pontif Papa Francisc a pășit pe meleagurile noastre. El a ajuns în România, unde, timp de trei zile, se află într-o vizită de stat, pastorală și ecumenică, desfășurată sub genericul "Să mergem împreună!'". 




El a fost întâmpinat, pe Aeroportul Internațional "Henri Coandă", de președintele Klaus Iohannis și mai ales de mii de credincioși, care au fluturat stegulețe imprimate pe o parte cu însemnele Vaticanului și pe cealaltă cu tricolorul românesc. Încă de când l-au zărit pe papă, oamenilor li s-au citit fericirea și mulțumirea sufletească pe chip, pentru că nu poți lua parte la un astfel de eveniment decât o dată în viață.  
Precizăm că acesta este cel de-al doilea papă care celebrează Sfânta Liturghie în Catedrala romano-catolică din București, după Sfântul Ioan Paul al II-lea care, la data de 8 mai 1999, în timpul vizitei sale în România, a concelebrat aici Sfânta Liturghie în rit greco-catolic.


Papa Francisc a participat la oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Catolică Sfântul "Iosif", unde a rostit o omilie. Sâmbătă, 1 iunie, el va fi prezent la Sanctuarul din Șumuleu Ciuc, unde va prezida Sfânta Liturghie și va rosti o altă omilie. 
De aici, Papa Francisc va merge la Iași, unde va vizita Catedrala "Sfânta Maria Regină" și unde va avea loc întâlnirea mariană cu tinerii și familiile pe platforma din fața Palatului Culturii din Iași. De la Iași, Papa Francisc se va întoarce la București.


250 de constănțeni au participat la Sfânta Liturghie


Prezent la inegalabilul eveniment, preotul paroh al Bisericii romano-catolice "Sfântul Anton" din Constanța, monseniorul Ieronim Iacob, a declarat, pentru "Cuget Liber" că a plecat spre București cu cinci autocare, în care s-au aflat 250 de credincioși. 
El consideră că vizita Suveranului Pontif este un moment important, dar și de bucurie sau de har, cum se spune în limbaj creștinesc, pentru că Papa vine cu un mesaj evanghelic, un mesaj de pace, de înțelegere, de iertare, un mesaj ecumenic, pentru frații ortodocși. 


"Este un moment istoric, așteptat, pregătit de mult timp, iar acum îl trăim. Ultima vizită a unui papă în țara noastră a avut loc în urmă cu 20 de ani, în 1999. La acel moment, eram un tânăr preot și am participat la evenimentele de atunci, care au culminat cu liturghia la care au participat sute de mii de români. Iată că providența ne-a făcut un nou cadou cu această vizită. Îmi aduc aminte că în urmă cu două decenii ne-am adunat la biserică, și cântând, ovaționând, am plecat spre parcul Izvor. Țin minte și acum că ieșeau oamenii pe la balcoane, aplaudau și participau la bucuria noastră, deci a fost o bucurie comună, dincolo de confesiune, de ocupații și crez. Este clar că fiecare dintre noi are în inimă câte o dorință, o rugăciune, iar fiecare se roagă pentru cineva din familie, așa că nu doar că vom participa la Sfânta Liturghie, dar ne vom ruga pentru semenii noștri. Ce sperăm să se întâmple? Sperăm într-un viitor mai bun, în pace, o deschidere mai mare, o înțelegere mai bună între creștini, catolici și ortodocși, pentru că, din păcate, în ultimul timp, aceste relații s-au blocat, au fost înghețate. Sperăm ca vizita Papei Francisc să deschidă acele porți, care, în urmă cu 20 de ani, în mai 1999, au fost larg deschise. Toate acestea pentru binele tuturor, pentru fericirea noastră pe pământ și pentru mântuire", a încheiat acesta. 




Cuvintele sunt detronate de simțiri


În ultima zi a vizitei, duminică, 2 iunie, papa Francisc va ajunge la Blaj, unde va celebra cea de-a treia Sfântă Liturghie din programul călătoriei apostolice făcute în România. La această slujbă va avea loc beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertății la Blaj.


"Primul Papă din America pe pământ românesc… A doua vizită a unui suveran pontif în România. Este un moment istoric, poate chiar unic, pentru țara noastră. Unice sunt și trăirile pe care le avem, noi, credincioșii, în aceste momente. Cu sinceritate spun, cuvintele sunt detronate de simțiri. Pentru că nu este simplu să explici ce amalgam de trăiri inundă un suflet de om, atunci când vezi în fața ochilor un model de umilință, un exemplu de modestie din toate punctele de vedere, un Părinte care ne învață despre dăruire și bunătate. Asemenea lui Iisus Hristos, Papa Francisc este omul care militează pentru umanitate, iubire și care ne arată prin exemplul personal că lucrurile simple sunt cele care ne fac fericiți: printre acestea, firescul gest de a vorbi cald unui semen, de a oferi un ajutor oricât de mic celui aflat în nevoie. Papa Francisc și-a păstrat de-a lungul timpului condiția de om, uimindu-i pe toți cu simplitatea gesturilor și a cuvintelor sale. Un om cu mintea deschisă și mereu dornic de dialog, deși, poate, uneori este pus în fața unor subiecte controversate.


Vizita sa în țara noastră are loc într-un moment în care poporul român este deznădăjduit, în care ura și disprețul, înverșunarea și lipsa de empatie pentru cei din jur sunt, din păcate, aspecte tot mai prezente.


Poate că din exemplul său vom învăța câte ceva cu toții, de la mic la mare, de la om de rând la persoane cu funcții înalte.
Suntem egali pe acest pământ și trebuie să ne unească iubirea față de Dumnezeu. Și dacă pe Dumnezeu unii îl neagă, măcar iubirea față de semeni să fie prezentă. Dacă fiecare om ar pune un strop de bunătate în fiecare gest, lumea va deveni cu siguranță un loc mai bun. Este atât de simplu să ne răspundem la întrebarea «Oare de ce este Papa atât de iubit?»", ne-a declarat Alina Radu, o catolică. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4909 secunde