Mizerie și ruină pe obrazul Constanței

3245
8

Articole de la același autor

Peninsula Constanței a intrat în anul 2012 cu aceeași haină ponosită și cu aceeași discreție cu care a trăit în ultimii ani. Nebăgată în seamă, ca o bătrânică incomodă, lăsată să-și ducă traiul în singurătate și mizerie. Pentru ea începe un nou an, dar aproape că nici nu mai speră ca acesta să-i aducă strălucirea și faima de odinioară.

Deznădejdea și distrugerea din Peninsulă se văd foarte bine pe strada Nicolae Titulescu. Este o străduță mică, chiar în apropierea Bulevardului Marinarilor. Nu are mai mult de 200 de metri lungime, dar este străjuită de construcții vechi, majoritatea cu însemnătate istorică. Fostul Hotel Intim, Catedrala Catolică "Sfântul Anton" și fostul sediu al Forțelor de Muncă sunt numai câteva din clădirile care își au adresa pe strada Nicolae Titulescu. În afară de catedrală, care are un aspect îngrijit, în rest, aproape toate imobilele sunt părăsite, distruse, nelocuite. Starea de degradare este atât de avansată încât îți este și frică să treci prin dreptul lor să nu te trezești cu vreo cărămidă sau chiar o bucată de balcon în cap. De altfel unele imobile poartă pancarte prin care ești avertizat că există pericol de desprindere a unor bucăți de zidărie sau cornișe.

Arhitectură și gunoaie

Din momentul în care pășești pe strada Nicolae Titulescu simți că te-ai întors în timp. Asfaltul este plin de gropi, ca în vremea războiului, pietruite prin unele locuri. Arhitectura secolului trecut se regăsește în aproape toate clădirile de pe străduță. Te uiți în stânga și în dreapta și aproape te aștepți să vezi pe trotuar doamne cu rochii lungi de brocart și cu manșoane de blănuri prețioase, însoțite de domni cu pălării înalte și costume scumpe. Apoi, mai faci doi pași și te trezești brusc la realitate. Pe un teren îngrădit cu gard de sârmă, pe care scrie "Proprietate privată" zac mormane de gunoaie și saci cu resturi de la construcții. Și îți spui în gând, plin de amărăciune: "Astea sigur sunt din secolul nostru!".

Proprietari de negăsit

Apoi te dezmeticești de-adevăratelea: aproape toate clădirile sunt părăsite, nu mai au geamuri, nu mai au uși, garduri. Doar detalii arhitectonice au supraviețuit timpului, dar și ele sunt pe cale de dispariție. Balcoanele cu coloane stau să cadă, ferestrele cu arcade au fost înlocuite, pe alocuri, cu termopane care nu au respectat deloc arhitectura. În imediata vecinătate a curții respective, o clădire abandonată este de vânzare. Mai are câteva ferestre întregi, iar pe una din laturi scrie, la demisol, "Direcția de Control". Acolo a funcționat până în urmă cu câțiva ani buni Agenția Forțelor de Muncă. Acum imobilul este gol. Am încercat să contactăm persoana care îl vinde, dar numărul de telefon scris pe geam era indisponibil.

Alături se află o altă clădire distrusă și abandonată. Este tot de patrimoniu și are cel puțin un secol vechime. Nu au mai rămas de ea decât câteva ziduri exterioare și interioare. În prezent este îngrădită, deoarece reprezintă un pericol pentru trecători. A fost luată în administrare, la un moment dat, în 2005 de către Arhiepiscopia Tomisului, care a avut la dispoziție doi ani pentru a o reabilita, dar nu a făcut-o. Apoi, în 2009, Consiliul Județean i-a luat dreptul de administrare și ar fi trebuit să se ocupe el de imobil. Dar nici până în ziua de azi nu a făcut nimic.

Bulina roșie

Ceva mai sus, la colțul străzii se află o altă clădire în paragină. Imobilul are patru etaje și mansardă și este încadrat în clasa întâi de risc seismic. De jur împrejurul său au fost construite schele de lemn până la baza etajului întâi pentru a opri eventualele bucăți de zidărie care s-ar prăbuși. Cu toate acestea clădirea este locuită chiar și la etajele superioare. Unii locatari au făcut chiar și investiții și au înlocuit tâmplăria veche cu tâmplărie de PVC și geamuri termopan.

Hotelul Intim, bântuit de fantome negăsite

Imediat după Catedrala catolică se află, la numărul 9, Hotelul Intim. Acesta nu mai este locuit de ani buni și, deși arată ceva mai bine decât clădirile din jurul său, nu îi face onoare starea în care se află. Are multe geamuri sparte, zidăria începe și ea să cadă, iar grădina este plină de gunoaie și bălării.

O placă de marmură prinsă pe unul dintre ziduri ne informează și despre istoria sa. Odinioară intitulat Hotel Ingleterre, imobilul l-a găzduit, timp de zece zile, în anul 1882, pe Mihai Eminescu. Acum însă i s-a dus faima că ar fi bântuit și probabil că va trece mult timp până când cineva va avea curajul să exploateze aceste zvonuri în scop turistic.



Comentează știrea

Cetatean
9 ianuarie 2012
Spuneti mai bine daca puteti trece nestingheriti pe acea strada.

Va spun eu sigur ca nu-acolo si-au facut cuibul toti talharii si hotii sii scandalagii din aceasta zona rau famata a Constantei--pacat de acest cartier istoric--Cineva lea dat aprobare pentru a deschide un club sportiv,un paravan unde se ascunde marfa furata.Mai exact diferite piese de masini,genti,bari...turistii sant furati din buzunare si li se taie rucsacele cu lama,in cazul in care observa ceva sant amenintati...cetatenii din zona sant terorizati de galagia si scandalurile care se tin lant aproaape in fiecare seara,betii pe manele,fara numar...Politia nu ia masuri,de ce oare?

1946 si 2012=diktatura
9 ianuarie 2012
Novaia Dobruja

Mai dobiboci=adepti bishnitzar de TroCoceni ,de la Novaia Dobruja-veti fi credibili numai atunci cand:luati fiecare cladire in parte,vedeti daca e retrocedata,daca e in litigiu de retrocedare,etc.---si apoi sa va dati cu parerea.DE CE EU ,CONTRIBUABIL SA REFAC ACELE CLADIRI,DACA ELE SUNT IN PROPRIETATE PARTICULARA???????!!!!.Faceti si voi un efort si dati un articol credibil si nu de propaganda Palazu Mic, Jiji l` amorozo, Stranevopsita=dobiboci

haihui
9 ianuarie 2012
pt activistul de serviciu de la primărie

"DE CE EU ,CONTRIBUABIL SA REFAC ACELE CLADIRI,DACA ELE SUNT IN PROPRIETATE PARTICULARA???" Îți răspund eu, dobibokule: pentru că reprezintă o zonă care ar putea fi atracția turistică principală! Pentru că, prin dezvoltarea acelei zone, orașul ar putea obține o grămadă de bani! Pentru că este o emblemă a orașului și, chiar daca clădirile ar fi în proprietatea unor persoane fizice, primăria trebuie să le impună proprietarilor refacerea lor! Ia interesează-te cum a făcut Johannis al vostru în Sibiu, că tot îl voiați premier. Ca să nu mai vorbim de străzi, trotuare sau faleza Cazinoului, toate acestea fiind în administrarea autorităților locale. Așa că ia de aici un binemeritat: hai sictir cu leguma ta cu tot!

Miruna
9 ianuarie 2012
nu doar daramaturi sunt pe acolo sunt si foarte multi patrupezi coltzosi:))

acele animale latratoare cu care mazare vrea sa umple orasul considerandu-ne pe noi,constantenii, o menajerie uriasa , probabil ,pe care vrea sa o transforme in gradina zoologica ,mai bine zis cainarie:))de ce? simplu, oricum mazare ne considera o turma de prosti buna de manevrat doar la alegeri -a se vedea imbecilii care il voterza ca oile pt un pachet de ulei ,orez si pui de gaina..una peste alta, suntem o gramada de animale in acest oras ,unii pe 2 picioare ,altii pe 4 ,in curand vom avea si pe 6 picioare ca nu va mai avea chipurile bani nici de dezinsectie, nu are bani nici de ecarisaj ,nici de padoc-desi exist a FONDURI EUROPENE PT ASA CEVA !, nici de curatenie nici de spatii verzi de absolut nimic dar el o duce bine mersi prin locatii exotice..bravos popor constantean ,ne meritam soarta..pardon turma de oi constantene care trebuie pazite ,nu e asa ???... de caini ,foarte multi caini:))

dany
9 ianuarie 2012
jos Mazare

A sosit momentul ca maimutoiul de primar sa plece.Mai mare rusinea cu asa oras el a investit doar in mamaia pt ca acolo locuieste el si acolo se distreaza vara.JOS MAZAREEEEE.

gogu c.
9 ianuarie 2012
peninsula

BESTIAL| Pe STR.CALATIS in cabina portarului vilaSUTZU s-au pripasit niste romi INCREDIBIL aici dorm,aici fac nevoile ,cabina construita de curtea de apel ar trebui daramata/cum putem intra in U.E.

maria c.
9 ianuarie 2012
tot peninsula

tot str.callatis :mizerie,caini maidanezigunoaie,rommi la nr. 8-10

antimaidanezi
9 ianuarie 2012
super comentariu ,MIRUNA

Am ras la ironiile adresate primarului..dar crezi ca le pasa/..singura solutie e sa schimbam primarul si gashca lui deoarece isi bat joc de CONSTANTA.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Noiembrie 2011
Stire din Social : Periplu în istoria uitată a Constanței
Miercuri, 12 Octombrie 2011
Stire din Social : Gunoaiele din Peninsulă
Vineri, 07 Octombrie 2011
Stire din Social : Acasă la paria Constanței
Luni, 26 Septembrie 2011
Stire din Social : Cât de murdară e Constanța
Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Social : Evul Mediu în cartierul CET
Marţi, 01 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Locuiesc într-o groapă de gunoi
Miercuri, 19 Octombrie 2011
Stire din Cetățenești : Gunoiul,  la gunoi trage…
Pagina a fost generata in 0.5784 secunde