Ministrul Mediului: Nivelul inundațiilor nu va ajunge la cel din 2010 sau la cel din 2008

127
Ministrul Mediului: Nivelul inundațiilor nu va ajunge la cel din 2010 sau la cel din 2008 - 1-1593016131.jpg

Articole recomandate

Indiferent cât de afectat ar fi Prutul, nivelul inundațiilor sau nivelul precipitațiilor nu va ajunge la cel din 2010, cu atât mai puțin la cel din 2008, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, conform Agerpres.


"Autoritățile statului român și-au făcut foarte bine treaba, până în acest moment. În această perioadă monitorizată au fost emise către populație 55 de avertizări prin sistemul Ro-Alert. Important este să transmitem tuturor românilor că suntem pregătiți să facem față și cantităților de precipitații și, mai ales, dacă vom avea probleme cu aceste viituri, indiferent de zona de care vorbim. După cum bine știți, la finalul săptămânii și luni am fost în județul Botoșani, la Stânca Costești, unde astăzi avem cel mai ridicat potențial de a avea cantități însemnate provenite din Ucraina. 


Trebuie menționat că, astăzi, în baraj avem 700 de milioane de mc și suntem pregătiți să mai primim 500 de milioane de mc. Indiferent cât de gravă ar fi situația în Ucraina, indiferent cât de afectat ar fi Prutul, nivelul inundațiilor sau nivelul precipitațiilor nu va ajunge la nivelul celor din 2010, cu atât mai puțin la nivelul celor din 2008. Astăzi, avem doar două localități care ar putea să prezinte risc - Maratca și Rădăuți-Prut din județul Botoșani. În ambele situații, deja atât colegii de la Apele Române, cât și cei de la ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență, n.r.) sunt în zonă, sunt pregătiți și, evident, că vom reuși să facem față dacă va fi cazul", a spus Alexe, după ședința de lucru pentru evaluarea pagubelor produse de inundații și pentru stabilirea măsurilor de limitare a acestora.


Ministrul de resort a adăugat că, începând de sâmbătă dimineața, nivelul apelor din zonele afectate va scădea, iar frontul atmosferic se va deplasa către vestul țării.


"Aș vrea să să mai spun că dacă vârful va fi vineri seara, de sâmbătă dimineață deja suntem pe scădere a nivelului apei și foarte important de menționat este faptul că, începând cu sâmbătă dimineața, nu vom mai avea precipitații în zona de nord a Moldovei, iar frontul atmosferic se va deplasa către vestul țării. De asemenea, aș vrea să menționez că, la nivel de țară, indiferent de bazinul hidrografic de care vorbim, suntem pregătiți și cu saci, și cu panouri, astfel încât să facem față. Trebuie menționat că, în acest moment, avem trei Coduri roșii (de inundații, n.r.) - Buzău, Brașov și Harghita - dar discutăm despre suprafețe reduse din acest județe și vorbim de afluenții unor râuri care, în urma unor precipitații abundente de scurtă durată, pot să se reverse și să producă inundații în anumite zone. Cert este că, astăzi, atât colegii din Ministerul de Interne, cei de la ISU, cei de la Apele Române din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, sunt pregătiți să intervină și vom face față oricărei situații", a adăugat Costel Alexe.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5422 secunde