Ministrul Finanțelor, anunț despre creșterea salariilor bugetarilor

181
Ministrul Finanțelor, anunț despre creșterea salariilor bugetarilor - eugenteodorovici-1540801391.jpg
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a dat asigurări că în sistemul bugetar se va aplica începând de anul viitor creșterea de 25% prevăzută în Legea salarizării, infirmând, totodată, o înghețare a salariilor conform documentului transmis Comisiei Europene.

"A fost o discuție la nivelul Guvernului și mesajul este foarte clar: se merge începând de anul viitor pe ceea ce înseamnă Legea 152, Legea salarizării, adică se va merge pe creșterea pe care am promis-o în programul de guvernare. Anul viitor mergem pe Legea salarizării care are o creștere, cam 25%, dacă nu ma înșel", a spus, duminică, la Antena 3, Eugen Teodorovici.

El a fost întrebat dacă se va aplica acea măsura de înghețare a salariilor în zona sectorului bugetar, în condițiile în care măsura era inclusă într-un document transmis Comisiei Europene.

"Dacă vii cu alte măsuri care să îți compenseze impactul pe care îl ai pe o anumită măsura, ei (Comisia Europeană n.r.) nu au niciun fel de problemă. Ei cer să te încadrezi în anumiți indicatori macro pe care ți i-ai asumat, acel deficit să fie undeva 2,53%, dacă nu mă înșel, să fie sub 60% datoria publică. Sunt anumite elemente la care CE nu că ține ea, ți le asumi tu ca stat. Noi ne-am asumat ca stat, scăderea de deficit an de an cu 0,5%. (...) Deci, anul viitor mergem pe legea salarizării care are o creștere cam 25% dacă nu mă înșel", a subliniat șeful de la Finanțe.

Întrebat cum explică salariile mult mai mari din sectorul bugetar comparativ cu cele din mediul privat, ministrul a promis că până la finele acestui an lucrurile se vor schimba și "nu mă refer la salarizare ci la felul în care administrația își justifică salariile".

"Atunci când am promis Legea salarizării am spus că vine la pachet și cu reașezare a administrației, a zonei publice. Era și este o lipsă de specialiști în administrația centrală, s-au dat salarii, dar nu putem rămâne la forma în care suntem astăzi ca număr, ca pregătire, ca perfomanță, și aici lucrurile se vor schimba până la final de an. Nu o să intru în detalii. Nu mă refer la salarizare ci la felul în care administrația își justifică salariile pe care le primesc cei din administrație", a mai spus Teodorovici.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat pe 20 octombrie, pe pagina sa de Facebook, că, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, MMJS lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an și la diferențierea salariului minim în funcție de studii sau vechimea de peste 15 ani.

Aceste precizări au venit după ce senatorul PNL Florin Cîțu anunța, tot pe pagina de socializare, că Executivul introduce măsuri de austeritate din 2019, precum înghețarea salariilor din 2019, conform unui document transmis Comisiei Europene.

Ulterior, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la Digi24, că documentul privind o posibilă înghețare a salariilor bugetarilor, prezentat de senatorul PNL, este unul public, trimis Comisiei Europene, și reprezintă un document de lucru, o posibilă variantă. El a precizat, totodată, că există și o propunere de aplicare a legii salarizării până în 2020, în loc de 2022, scrie romaniatv.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8881 secunde