Ministerul Sănătății sprijină unitățile sanitare care doresc să se afilieze Rețelei Europene de Referință pentru boli rare

143
Ministerul Sănătății sprijină unitățile sanitare care doresc să se afilieze Rețelei Europene de Referință pentru boli rare - site-1467217429.jpg
Ministerul Sănătății a eliberat un număr de 32 de scrisori de recomandare pentru unitățile sanitare care și-au exprimat interesul și doresc sa se afilieze Rețelelor Europene de Referință pentru boli rare sau să participe la procesul de depunere a declarațiilor de interes pentru accesarea de fonduri.

Importanța diagnosticului precoce al bolilor rare și al accesului la tratamente inovative care pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții atât a pacienților cu boli rare, cât și a familiilor acestora, este lesne de înțeles.

În domeniul bolilor rare, Uniunea Europeană a organizat un apel pentru accesare de fonduri având drept scop înființarea de Rețele Europene de Referință. Îndeplinind prevederile legale specificate în Directiva 2011/24/UE privind asistența medicală transfrontalieră, orice grup alcătuit din 10 furnizori de sănătate din care 8 din țările membre UE pot aplica până la finalul apelului cu o propunere de înființare de Rețea Europeană de Referință într-o anumită zonă de expertiză medicală.

Rețele Europene de Referință se bazează pe participarea voluntară a furnizorilor de servicii de sănătate din țările membre UE și au ca scop creșterea accesibilității pacienților la asistență medicală înalt specializată, încurajarea cooperării în domeniul asistenței medicale la nivel european, urgentarea diagnosticului și îmbunătățirea tratamentului în domeniile medicale unde expertiza este insuficientă.

De asemenea, acestea vor ajuta statele membre cu un număr mic de pacienți cu același diagnostic să ofere servicii înalt specializate, să crească viteza de difuziune a inovațiilor în medicină și a tehnologiilor de vârf în sănătate și să servească drept puncte focale pentru educație medicală și cercetare, ridicând astfel asistenta medicală la un nou nivel.

Procesul de depunere a declarațiilor de interes pentru constituirea de Rețele Europene de Referință are loc în două etape:

-16 martie - 21 iunie 2016, pentru Rețele Europene de Referință care solicită finanțare;

-23 iunie - 22 iulie 2016, pentru Rețele Europene de Referință care nu solicită finanțare.

Atașată acestui comunicat este lista centrelor din România care au primit scrisori de recomandare din partea Ministerului Sănătății.

Mai multe detalii despre Rețelele Europene de Referință: http://ec.europa.eu/health/ern/implementation/call/index_en.htm

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5144 secunde