Ministerul Mediului: Valorile radioactivității sunt în limite normale în România

69
Ministerul Mediului: Valorile radioactivității sunt în limite normale în România - nuclear-1420027422.jpg

Articole recomandate

Valorile radioactivității sunt în limite normale în România, conform analizelor făcute după ce au fost date informații privind posibile scurgeri radioactive la centrala nucleară din Ucraina, iar circulația aerului nu favorizează transportul de poluant, informează, miercuri, Ministerul Mediului, potrivit Medifax.ro.
"În legătură cu informațiile apărute în presă referitor la posibile scurgeri radioactive la o centrală nucleară din Ucraina - Zaporojie, membrii Comitetului ministerial pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) au analizat toate datele și informațiile furnizate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Administrația Națională de Meteorologie și au constatat că, la nivel național, conform datelor de monitorizare permanentă a radioactivității mediului din ultimele zile, valorile s-au încadrat în limitele de variație ale fondului natural pentru toți factorii de mediu", se arată într-un comunicat de presă al MMAP.
De asemenea, în perioada 30 decembrie, ora 21.00 - 31 decembrie, ora 12.00, circulația aerului în zona centralei Zaporojie este slabă, din sector predominant nordic spre centrul Mării Negre și Turcia, și nu favorizează transportul de poluant către România, a precizat MMAP.
"În perioada următoare, MMAP va colecta și va analiza informațiile și datele legate de subiect și va menține contactul permanent cu instituțiile statului care dețin atribuții în acest domeniu. De asemenea, vom informa opinia publică ori de câte ori vor apărea informații relevante", a declarat președintele Comitetului ministerial pentru Situații de Urgență, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Un reactor al centralei nucleare Zaporojie - cea mai mare din Ucraina - a fost oprit sâmbătă, în urma unei defecțiuni la sistemul electric - al doilea incident de acest fel produs în ultima lună. Autoritățile ucrainene au dat asigurări că nu au existat scurgeri radioactive. "Reactorul Numărul 6 al Centralei Zaporijia a fost oprit de sistemul de protecție, din cauza unor disfuncționalități ale generatorului electric", a comunicat centrala atomo-electrică.
Compania ucraineană care gestionează sistemul atomic - Energoatom - a dat asigurări că nivelul radiațiilor la centrala nucleară Zaporojie este în parametri normali, respingând informațiile apărute în presă privind posibile scurgeri radioactive.
Scurgeri radioactive probabil au avut loc la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, situată în sud-estul țării, susțineau lideri separatiști proruși, citați de agenția Sputnik. Potrivit unui lider separatist din autoproclamata "Republică Populară Donețk", nivelul radiațiilor la centrala nucleară Zaporojie este de 14 ori peste limita normală.
Potrivit insurgenților separatiști proruși, situația a fost generată de încercarea eșuată de a înlocui combustibilul nuclear rus cu unul adus din Statele Unite.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5113 secunde