Milioane de români, afectați de noul val de scumpiri! Iată ce produse vor costa mai mult

830
Milioane de români, afectați de noul val de scumpiri! Iată ce produse vor costa mai mult - banimana-1564651906.jpg

Articole recomandate

Guvernul pregătește introducerea din septembrie a unei Ordonanțe care va implementa primele măsuri disperate de cârpire a bugetului de stat. În afară de tăieri, se vor introduce noi taxe, care vor afecta întreaga populație, scrie capital.ro


Guvernul pregătește introducerea din septembrie a unui act normativ prin care taxează băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr, majorează acciza la țigarete și reduce posturi în sistemul bugetar.

Se mai are în vedere și reducerea numărului de posturi de secretari de stat în ministere, eliminarea sporului pentru condiții grele și vătămătoare, taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate, măsuri ce vor fi incluse într-o Ordonanță de Guvern ce urmează a fi discutată luni de Executiv, potrivit unor surse oficiale.

Astfel, în ceea ce privește acciza la țigarete, aceasta se va majora, începând din septembrie, de la 483,74 lei/1.000 de țigarete, la 503,97 lei/1.000 de țigarete.

"Avem în vedere introducerea măsurii din septembrie. Este o compatibilizare cu o directivă europeană. Trebuie adoptată până la finele anului. Impactul va fi de 159 milioane lei în 4 luni", au precizat sursele citate.


Guvernul va introduce și o taxă pe zahăr, o acciză nearmonizată, vizând băuturile răcoritoare cu un conținut de zahăr mai ridicat de 5 g la 100 de mililitri. Impactul va fi de circa 1 leu pe litru. Măsura ar urma să fie prezentată de Ministerul Sănătății și adoptată de Guvern, cu implementare tot de la 1 septembrie.

Prin OUG menționată se are în vedere și reducerea cu 50% a posturilor de secretari de stat la nivelul ministerelor și a cabinetelor acestora.

"Toate ministerele vor trebui să își refacă Hotărârea de Guvern de organizare și funcționare. De la data publicării în Monitorul Oficial a OUG, vor avea termen să vină cu HG pentru reducerea schemei cam în 30 de zile", au mai spus sursele.

Ele au subliniat că, în prezent, există o normativă ce reglementează doar funcțiile publice, și prevede ca funcțiile de conducere să reprezinte maximum 12% din posturile de execuție, minimum 25 de posturi pentru o direcție etc, și aceasta va fi extinsă la toate instituțiile, deoarece există cazuri de director cu trei subordonați.


Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate (cu excepția Sănătății, Educației, Poliției), iar sporul de 15% din salariul de bază pentru condiții grele și vătămătoare va fi abrogat.

"Sporul nu va fi tăiat la medici, profesori, magistrați, polițiști. Pentru aceștia se transformă în sumă fixă, dar va fi nevoie de discuții cu sindicatele", au precizat sursele citate.

În ceea ce privește taxarea pensiilor speciale, se lucrează la definitivarea formei finale. Varianta este în prezent: sub 2.000 de lei impozit zero, peste 2.000 lei impozit 10%, între 7.000 de lei și 10.000 de lei impozit de 30% pe suma care depășește 7.000 de lei și de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 de lei, mai scrie capital.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9266 secunde