Mii de locuri neocupate la universități. Ofertă bogată, candidați puțini sau slab pregătiți

4039
Mii de locuri neocupate la universități.  Ofertă bogată, candidați puțini sau slab pregătiți - ovidius4-1534173850.jpg

Articole de la același autor

Începutul lunii septembrie va aduce și debutul celei de-a doua sesiuni de admitere la facultățile constănțene, care sunt decise să le ofere tinerilor dornici de studiu posibilitatea să ocupe unul dintre cele câteva mii de locuri rămase neocupate după admiterea de luna trecută.

Cum spuneam, prima sesiune de admitere s-a încheiat. Din păcate, universitățile constănțene au rămas cu o grămadă de locuri neacoperite și aici nu facem referire doar la cele particulare, ci și la cele de stat. Ce s-a întâmplat în sesiunea din luna iulie? Candidați puțini, locuri multe, nivel de pregătire slab… Aceasta este explicația, iar ca urmare, sunt mii de locuri rămase neocupate.

Spre exemplu, Universitatea "Ovidius" a scos la bătaie luna trecută, 4.776 de locuri, din care 1.360 la forma de învățământ fără taxă. Acestora li s-au adăugat alte 2.456 de locuri la masterat. După depunerea dosarelor, concursuri și înmatriculări s-a tras concluzia că au rămas 2.313 locuri vacante, dintre care 232 bugetate și 2.081 nebugetate.

Dacă la unele specializări, cum ar fi Medicina, a fost bătaie, ca de obicei, la alte facultăți nu s-au ocupat toate locurile. Chiar dacă au avut ceva candidați, la Facultatea de Litere, tinerii au la dispoziție pentru sesiunea din septembrie 250 de locuri, la Teologie mai sunt 82 de locuri vacante, la Istorie și Științe Politice- 50, la Facultatea de Drept și Științe Administrative - 193.

Cifra acestora crește la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, care, după sesiunea de vară, tot a rămas cu 230 de locuri neocupate. O situație mai bună o înregistrăm la Facultatea de Educație Fizică și Sport, unde absolvenții claselor a XII-a se vor întrece pe 92 locuri, în timp ce, la Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie, sunt valabile 96 locuri, la Științe Economice, alte 416 etc.

Deși Facultatea de Medicină a fost cea mai căutată, și aici mai sunt 80 de locuri rămase, dar la Balneofiziokinetoterapie și Recuperare și Medicină în limba engleză. Celelalte au fost ocupate până la ultimul loc. La Medicină Dentară, în schimb, nu mai există niciun loc, la Facultatea de Arte mai sunt 14, iar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, 46 de locuri. Potrivit reprezentanților instituției de învățământ superior, candidații respinși sau cei care au hotărât să se (re)înscrie la o facultate, mai au o șansă și își pot depune dosarele și pot susține concurs între 5 și 15 septembrie.

În ceea ce privește taxele de școlarizare pentru anul 2018-2019, acestea diferă de la o facultate la alta, cea mai mare fiind la Medicină - 7.000 de lei sau 5.000 euro pentru studenții străini. La Arte, cuantumul acesteia este în valoare de 6.000 lei la Canto sau Arta spectacolului, la Psihologie- 2.800 lei, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar- 3.200 lei, Istorie- 3.000 lei, Litere- 3.500 lei etc.

Nici la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" situația nu este mai bună. Aici au mai rămas 68 de locuri la forma de învățământ cu frecvență și 282 la frecvență redusă.

La Universitatea Maritimă din Constanța (UMC), rectorul acesteia, prof. univ. dr. Cornel Panait, a declarat că luna trecută au înmatriculat tineri pentru toate cele 128 de locuri bugetate. Din păcate, din totalul de 1.200 de locuri la forma de învățământ cu taxă, doar un procent de circa 50% au fost ocupate.

O situație similară poate fi întâlnită la toate celelalte universități private din oraș. Indiferent că este vorba despre Universitatea "Andrei Șaguna", "Spiru Haret", "Dimitrie Cantemir", peste tot este la fel, locuri multe, candidați puțini.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2981 secunde