Ieri bucurie, azi tristețe maximă!

Mii de constănțeni trebuie să dea înapoi banii pe subvențiile la căldură

5548
Mii de constănțeni trebuie să dea înapoi banii pe subvențiile la căldură - mii-1538065690.jpg

Articole de la același autor

Foarte mulți constănțeni care au beneficiat în anii trecuți de subvenții la căldură sunt puși acum în situația de a da banii înapoi. De ce? Pentru că, la acel moment, fie nu au știut ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de căldură mai ieftină, fie au sperat că, declarând alte venituri decât cele reale, nu vor fi descoperiți.

Din această cauză, peste 13.000 de constănțeni au primit acum notificări pentru a da înapoi banii la stat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Public și Asistență Socială (SPAS) din Constanța, Mihaela Scutariu, numărul dispozițiilor pentru sezoanele 2012-2015 este de 12.718 persoane, acestea datorând bugetului de stat suma de 13,2 milioane de lei. Acestora li se adaugă, pentru anii 2016-2017, alte 609 persoane, care au de plătit suma de 450.258 lei.

În această situație se află, așadar, mulți constănțeni.

"Știam că nu trebuie să ai bani la bancă, dar mă gândeam că este vorba de sume mult mai mari, nu de cei 5.500 de lei pe care eu îi am puși deoparte pentru înmormântare. Nu știu cum voi da înapoi acum 2.100 de lei, în condițiile în care sezonul rece se apropie deja. Nu voi mai avea bani pentru nimic. Poate că debranșarea este o alternativă, pentru că nu vom avea bani", ne-a mărturisit Constantin P., un locatar din Constanța.

Pentru această familie, recuperarea sumei menționate reprezintă prejudiciul generat de acordarea ajutorului de încălzire a locuinței în sezoanele reci 2012-2015. În acest caz, spre exemplu, beneficiarii subvenției la căldură figurează cu depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei într-unul dintre ani. Din acest motiv, în termen de maximum 180 de zile de la primirea dispoziției, care constituie titlu de creanță, banii trebuie depuși la orice casierie a primăriei.

În situația în care aceste persoane vor mai primi ajutor de încălzire, se vor face rețineri eșalonate din dreptul aferent lunilor următoare, dar nu mai mult de un sfert din dreptul lunar acordat. În situația în care familia nu mai primește ajutor de încălzire sau sumele de recuperat nu acoperă drepturile acordate necuvenit, titularul dreptului se poate angaja în scris să restituie suma încasată necuvenit și din alte beneficii de asistență socială acordate acestuia, după caz.

Dispoziția de recuperare devine titlu executoriu

Atenție mare, însă! După expirarea celor 180 de zile, dispoziția de recuperare devine titlu executoriu.

"Ce îmi vor face după cele aproximativ șase luni dacă nu plătesc? Casa este pe numele mamei, în vârstă de 95 de ani, iar eu mă târâi de pe o zi pe alta. Sunt luni în care banii abia îmi ajung pentru mâncare și medicamente. Nu știu cum voi returna banii la stat", ne-a declarat un alt constănțean.

v v v

Așadar, dragi constănțeni, pe viitor fiți mai atenți la ceea ce stipulează legea, pentru a evita aceste situații neplăcute.

Reprezentanții Primăriei îi avertizează pe cei care dețin clădiri sau diferite spații locative, altele decât locuința de domiciliu și anexele gospodărești, că nu pot primi ajutoare de căldură. În aceeași categorie intră și cei care au terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane, care depășesc 1.000 mp în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală. Foarte important, nu trebuie să aveți depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei și nici suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.

Totodată, nu puteți beneficia de aceste ajutoare de la stat dacă dețineți un autoturism cu o vechime mai mică de zece ani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Mai 2018
Stire din Social : Începe citirea contoarelor RADET
Pagina a fost generata in 0.5062 secunde