Mii de americani au marcat împlinirea a 155 de ani de la abolirea sclaviei

115
Mii de americani au marcat împlinirea a 155 de ani de la abolirea sclaviei - httpscdncnncomcnnnextdamassets20-1592641055.jpg

Articole recomandate

Mii de americani au marcat vineri împlinirea a 155 de ani de la "Juneteenth" (denumire în engleză formată din îmbinarea dintre cuvântul "iunie" și 19), data abolirii sclaviei, pe fondul tensiunilor rasiale care afectează țara, după moartea lui George Floyd, potrivit Digi24.


"Sunt o femeie de culoare, trăiesc în această țară de 20 de ani și mă aflu aici pentru a spune că viețile negrilor contează, cele ale copiilor și fraților mei, pentru a putea trăi într-o țară sigură", a declarat, pentru AFP, Tabatha Bernard, 38 de ani și originară din Trinidad și Tobago, în imensul cortegiu de la New York.


Manifestații cu ocazia "Juneteenth", zi din 1865 când ultimii sclavi au fost eliberați la Galveston, Texas, au fost organizate în cele patru colțuri ale țării.


La Washington, protestatarii care au denunțat "rasismul, opresiunea și violențele poliției" s-au adunat mai întâi în jurul Memorialului lui Martin Luther King, la apelul jucătorilor profesioniști din cluburile locale de baschet.


În apropierea Casei Albe, manifestația a fost festivă în deja cunoscutul loc de întâlnire denumit "Black Lives Matter Plaza". Sute de persoane au dansat în sunete de Go-go Music înainte de a defila pe străzile din centrul capitalei federale.


"Nu vom putea elimina toți polițiștii rasiști", a explicat Joshua Hager, 29 de ani, dar "vrem ca majoritatea să fie concediați și să fie trași la răspundere".


Partenera sa, Yamina BenKreira, și-a exprimat dorința ca istoria afro-americanilor să fie predată mai bine pentru ca tinerii "să conștientizeze" aceste discriminări.


În ultimele săptămâni, apelurile în favoarea demontării monumentelor în amintirea soldaților confederați prezente peste tot în sudul țării, s-au înmulțit.


La rădăcinile acestei mișcări este dezbaterea despre rasismul din America, reaprinsă de moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani, asfixiat sub genunchiul unui polițist alb în timpul arestării sale la sfârșitul lunii mai în Minneapolis.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.763 secunde