Micuții autiști, premianți la finele primului an de terapie

1145
Micuții autiști, premianți la finele primului an de terapie - bfc4797a91880565a369edd582431c57.jpg
Autismul poate fi tratat. Nu o spunem noi, nu o susțin specialiștii, ci o arată înșiși copiii autiști. Micuții de la Centrul de Zi pentru Copii cu Autism din Constanța, au ținut, ieri, să ledemonstreze părinților și prie-tenilor lor ce au învățat ei să facă.
Festivitatea de încheiere a anului terapeutic 2009-2010 a fost una inedită. Prichindeii au cântat, au recitat poezii, au dansat și chiar s-au "luptat" cu ridichea uriașă, iar, la sfârșit, au aplaudat. Cei mai încântați au fost părinții, care au urmărit cu lacrimi în ochi progresele pe care le-au făcut copiii prin terapia din cadrul centrului. "Suntem foarte mulțumiți. Au evoluat foarte mult. Cosmin a învățat să socializeze, să stea singur la grădiniță, a început să vorbească. Personalul centrului ne-a fost de un imens ajutor. Psihologii fac un efort enorm, sunt îngerii mei păzitori. Aici Cosmin a făcut terapie pe care, în mod normal, nu ne-am fi permis-o acasă", ne-a declarat Daniela Chirilă, mama unui băiețel de șase ani și jumătate, autist.
La serbarea micuților au fost prezenți și Scufița Roșie, Iepurașul Țup, Cățelușul cu părul creț, Fluturașul și Rățuștele. "Am dorit să marcăm mai deosebit finalul anului terapeutic având în vedere abilitățile pe care le-au dobândit copiii. Dacă la început nu verbalizau, acum pot chiar să memoreze și să recite câteva versuri. Comportamentul specific autismului s-a diminuat considerabil în urma terapiei. S-a mers pe ariile unde ei aveau cele mai mari deficiențe, cum ar fi lipsa abilităților de comunicare, de joc, de socializare. Nu mai țipă, știu să ceară frumos atunci când au nevoie de ceva", ne-a precizat psihologul Margareta Țuțuianu.

Înscrieri tot timpul anului
Centrul are 31 de copii beneficiari ai programelor sale. Însă numărul celor diagnosticați cu autism este mult mai mare. Înscrierile la centru se pot face tot timpul anului. "Întotdeauna se face o evaluare foarte strictă, iar copilul nu trebuie să prezinte și un alt handicap polisenzorial, adică să nu aibă probleme vizuale și auditive, deoarece nu avem instrumentele de lucru cu el", a explicat psiholog Stănuța Dae, șeful Centrului de Zi pentru Copii cu Autism din cadrul Direcției Județene pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Conform statisticilor, copiii autiști care încep terapia specifică înainte de vârsta de șapte ani au 80% șanse de recuperare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3492 secunde