Mentori pentru copiii din centrele de plasament. Nici pandemia nu-i ține departe!

265
Mentori pentru copiii din centrele de plasament. Nici pandemia nu-i ține departe! - fondvoluntaricentre4-1593013788.jpg

Articole de la același autor

O mână de oameni cu suflet mare au înțeles că micuții aflați în centrele de plasament au nevoie de mai mult decât de o ciocolată sau o jucărie oferite de sărbători. Au nevoie de oameni care să le arate că le pasă, stând de vorbă cu ei, ajutându-i la lecții sau chiar și mustrându-i atunci când fac o prostioară. Chiar și în această perioadă, când centrele de plasament sunt închise, voluntarii sunt alături de copii, ținând legătura cu ei online.

Constănțeanca Denis Valeria Bobolea este unul dintre cei câțiva zeci de voluntari care, săptămână de săptămână, se întâlnește cu copilașii din centrele de plasament din județul nostru. "Simțeam că pot să le ofer mult mai mult. Îmi plac copiii, îmi place strălucirea din ochii lor când află ceva nou, iar a face voluntariat este modul de a mă simți utilă. Când lucrez fișe de matematică cu ei, când ne jucăm sau când pur și simplu stăm de vorbă, simt că fac o diferență, mă simt utilă", ne-a mărturisit Denis Valeria Bobolea.

"Câteodată, doar stăm de vorbă…."

Anul trecut a aflat despre Programul "Ajungem Mari" al Asociației Lindenfeld, care tocmai asta încearcă să facă: să aducă membrii comunității, fizic, în centrele de plasament, pentru a dezvolta relații cu copiii. "Când am aflat despre acest program, mi-am dat seama că mi se potrivește mănușă. M-am înscris, ne-au făcut un training, ne-au învățat cum să vorbim cu copiii, cu ce dificultăți este posibil să ne întâlnim, iar din noiembrie 2019 am început să merg la centru", își amintește constănțeanca. Aceasta, alături de alți zece voluntari a fost repartizată la Centrul de plasament "Delfinul" din Agigea. Iar săptămână de săptămână a fost prezentă, cu inima deschisă. "Este foarte important să te ții de cuvânt. Dacă le spui copiilor că duminică ești la ei, atunci ei trebuie să fie prioritatea, indiferent de ce se poate întâmpla. Încrederea se clădește treptat și greu. Am observat ce reticent ne priveau, la început, pe cei care eram noi voluntari. Treptat, au văzut că mergeam cu drag și erau foarte încântați", a mai relatat voluntara.

Copiii de la "Delfinul" sunt de vârste diferite, de la clasa a III-a până în a VIII-a, iar duminicile erau zilele în care curtea se umplea de voluntari. Fie că se jucau, făceau lecții sau pur și simplu stăteau de vorbă, copiii se bucurau de fiecare clipă. "Câteodată ne dădeam seama sau ne spuneau ei că nu voiau să facă fișe, ci să vorbim. Voiau să ne povestească despre ce li s-a întâmplat, despre evenimentele de la școală, de peste săptămână, de rezultatele bune obținute. Așa cum copiii vin acasă, să le povestească familiilor despre ziua lor, așa doresc și ei", a mai arătat Denis Valeria. Așa că, zâmbitori și exuberanți, copiii le povesteau voluntarilor despre câte în lună și în stele. Dar nu și despre familiile lor, despre dezamăgire, despre abandon. Acesta pare să fie un subiect tabu, au constatat voluntarii. "Rolul nostru, până la urmă, este să le vorbim despre viitor, despre cât de extraordinari sunt și despre câte pot să realizeze!", a mai punctat Denis Valeria Bobolea.

COVID 19 a închis ușile, nu și inimile

Pandemia de coronavirus a închis centrele de plasament. Din martie, copiii nu au mai părăsit curțile unităților, iar voluntarii nu au mai putut să îi viziteze. Dar online-ul a fost, și în aceste cazuri, soluția salvatoare. "Pentru mine a fost extraordinar că am reușit să intru în contact online cu ei. Cu unul dintre copii, de exemplu, am vorbit în fiecare zi, am făcut teme sau pur și simplu am stat de vorbă", ne-a mărturisit voluntara. Iar tocmai pentru că situația poate să mai dureze, Asociația Lindenfeld are în plan introducerea de cursuri online, care să fie predate de voluntari, de dans, actorie, pictură, muzică etc.

"Contactul cu ei m-a marcat, mi-am dorit să fac mai mult"

Răzvan Iancu este un alt constănțean care dăruiește enorm de mult din timpul său copiilor din centrele de plasament. Președinte al Asociației Club de Bine a pus bazele programelor "Mână cu mână" și "Copii cu Viitor", în cadrul cărora copiii desfășoară fel de fel de activități, alături de voluntari, atât în centre, cât și în afara lor. "Sunt deja trei ani de când am participat în calitate de voluntar la prima activitate într-un centru de plasament, iar între timp s-au adunat sute de sesiuni. Anterior ajutam ocazional familii sărace cu copii mici, însă contactul cu copiii din centrele de plasament m-a marcat suficient de puternic încât să îmi doresc să fac mai multe pentru ei și să păstrez o legătură puternică. Copiii din centre au nevoie de afectivitate. Implicarea mea a crescut gradual, pas cu pas am simțit că intervențiile mele tot mai solide chiar contează pentru ei și chiar schimbă ceva în bine, chiar dacă sunt poate picături într-un ocean", a afirmat Răzvan Iancu. Așa se face că voluntarii s-au plimbat cu copiii în parc, i-au scos la o pizza sau la un film, au colorat cu ei sau i-au ajutat la teme.

v v v

În decursul lui 2019, în centrele de plasament ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța au fost prezenți 50 de voluntari. Iar de la începutul lui 2020 până în prezent, zece persoane fizice au depus solicitări să facă voluntariat, în afară de asociații. Persoanele care doresc să devină voluntari în centrele rezidențiale destinate atât copiilor cât și adulților, trebuie să depună o cerere la sediul DGASPC sau prin e-mail la adresa [email protected]. Trebuie să atașeze copia după buletin, copia diplomei după ultimele studii absolvite, adeverința de la medicul de familie, avizul psihologic, cazierul (nu sunt acceptate persoanele care au comis fapte penale). După ce a fost aprobată cererea de voluntariat, persoana este repartizată la un centru, în funcție de nevoi dar și de aptitudinile sale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4072 secunde