€ 4.726
£ 5.3065
$ 4.2193

Mai multe ştiri online:

Meleșcanu: O ieșire a Marii Britanii din UE fără un acord ar crea probleme și pentru cetățenii români. Iohannis: Vom avea soluții

Ştire online publicată Miercuri, 16 Ianuarie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, a declarat miercuri că decizia Parlamentului de la Londra cu privire la acordul Brexit este regretabilă și echivalează cu o ieșire din Uniunea Europeană fără niciun fel de prevederi juridice. El susține că în acest caz se vor crea probleme pentru toți cetățenii europeni aflați în această țară, inclusiv pentru români.

"Noi regretăm faptul că a fost adoptată o decizie care practic echivalează cu ideea unei ieșiri a Marii Britanii fără niciun fel de prevederi juridice. Este o decizie a Parlamentului pe care trebuie să o respectăm. Ceea ce ne interesează este să primim o comunicare oficială din partea autorităților britanice cu ceea ce doresc să facă în continuare, lucru destul de delicat, având în vedere că cu ocazia votului s-a cerut și o moțiune de neîncredere în primul ministru și va trebui să trecem, probabil, și peste cursul zilei de astăzi și peste această temă. (...) În cazul unei ieșiri a Marii Britanii fără niciun fel de acord cu UE, într-adevăr se vor crea probleme și pentru cetățenii români care sunt în Marea Britanie și pentru cetățenii din Marea Britanie care sunt din diverse țări din UE, inclusiv din România. Această ieșire fără niciun fel de acord ar putea crea probleme directe și pentru cetățenii români, și pentru toți cetățenii europeni care trăiesc, studiază, lucrează în Marea Britanie", a afirmat Teodor Meleșcanu la sediul MAE, potrivit Agerpres.

El a subliniat că la nivelul UE există o solidaritate care s-a manifestat în acceptarea proiectului de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniune și în declarația politică privind viitorul relațiilor dintre Marea Britanie și UE.

"Este greu acum să mă pronunț acum asupra tuturor acestor probleme, având în vedere că procesul este în curs de desfășurare. Vă asigur că din partea noastră va exista toată disponibilitatea pentru a face tot ceea ce ne este în putință, astfel încât retragerea Marii Britanii să fie o retragere ordonată, bazată pe niște documente juridice, decât varianta cealaltă care este pur și simplu o ieșire din UE fără niciun fel de reglementări", a spus Meleșcanu.

El a subliniat că UE așteaptă o comunicare din partea Guvernului britanic cu privire la ceea ce dorește să facă în continuare.

"În funcție de ceea ce vor prezenta oficialitățile de la Londra, va trebui să vedem și cum putem să răspundem. Există și posiblitatea (...) privind prelungirea perioadei în procesul Marii Britanii de ieșire din UE. (...) Din punctul nostru de vedere, ca Președinție (n.r. a Consiliului UE), suntem la dispoziție pentru a căuta să găsim orice posibilități pentru continuarea dialogului, va trebui, însă, să vedem care sunt pozițiile Marii Britanii și care este poziția la nivelul UE. Noi, ca Președinție rotativă a UE, suntem gata să punem la dispoziție toate facilitățile pentru a avea discuții pe tema aceasta", a adăugat Meleșcanu.

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri despre respingerea acordului Brexit în Parlamentul britanic. Șeful statului a afirmat că, dacă Brexit-ul se va face pe baza acordului negociat cu UE, drepturile românilor care trăiesc în Marea Britanie sunt asigurate. Klaus Iohannis a mai precizat că România a luat în calcul și alte scenarii.

"În cazul în care, în final, se aprobă acest Acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor acolo. Este varianta cea mai bună. Însă, noi suntem pregătiți pentru negocieri care vor fi duse cu succes și în alte scenarii. Așadar, la acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții", a declarat Klaus Iohannis.

Parlamentul britanic a respins marți cu o largă majoritate acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni și jumătate înainte de data prevăzută pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Guvernul condus de May se va confrunta miercuri cu o moțiune de cenzură depusă de opoziția laburistă.Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.745 secunde