"Meduzele din Marea Neagră nu sunt periculoase pentru oameni!"

10107

Articole de la același autor

Specialiștii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanța susțin că meduzele care au apărut în număr mare în ultimele zile, pe plajele de pe litoralul românesc, sunt o specie comună și nu sunt periculoase.

"Exemplarele prelevate de pe plajă au fost studiate de specialiștii noștri și s-a ajuns la concluzia că este vorba de o specie comună, și anume Rhizostoma pulmo (Macri, 1778), așa numita meduză de apă caldă, distribuită pe scară largă în Oceanul Atlantic, estul Mediteranei și Marea Neagră, și nu Rhizostoma octopus, specie caracteristică zonelor mai reci (Marea Nordului)", explică dr. Adrian Filimon, reprezentant al INCDM "Grigore Antipa".

Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, având formă de clopot cu diametrul de 20-30 cm și 16 lobi marginali, respectiv opt organe de simț complexe. Tentaculele sunt concrescute, franjurate pe margini, astfel încât un exemplar adult poate avea lungimea axială de 50-60 cm. Coloritul este alb-transparent, cu tente de albastru.

"Prezența meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii și la începutul toamnei, curenților marini și furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural. Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare mor și astfel se explică eșuările masive din ultimele zile. Aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritații, care dispar într-un timp scurt", mai spune specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3707 secunde