Medicii trag semnalul de alarmă! Tulpina Delta a făcut prima victimă la Constanța

2571

Articole de la același autor

Valul al patrulea de îmbolnăviri cu noul coronavirus devine din ce în ce mai ameninţător. Deja primele semne încep să se facă simţite în judeţul Constanţa, unde numărul pacienţilor depistaţi pozitivi s-a triplat în ultimele zile, iar mulţi dintre ei sunt infectaţi cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2.

După ce, de aproape două luni de zile, au fost raportate doar câteva cazuri răzleţe de infectare cu noul coronavirus, miercuri, 28 iulie, au fost înregistrate 15 persoane nou confirmate, într-o singură zi. Incidenţa rămâne încă scăzută, în raport cu numărul populaţiei, însă semnalul de alarmă este dat de triplarea pacienţilor pozitivi.

Mai mult decât atât, tot miercuri, 28 iulie, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că tulpina Delta a coronavirusului a fost descoperită în judeţul Constanţa. „Şapte pacienţi au fost depistaţi pozitiv cu noua tulpină Delta. Vorbim despre şase femei cu vârste cuprinse între 10 şi 68 de ani şi un bărbat în vârstă de 21 de ani. Dintre cei şapte pacienţi, şase erau nevaccinaţi”, explică purtătorul de cuvând al DSP Constanţa, Tudorel Ene.

Potrivit acestuia, la unele cazuri au fost identificate origini din import, fiind persoane care se întorseseră recent din străinătate, însă sunt şi pacienţi fără istoric de călătorie. În două dintre situaţii, transmiterea s-a făcut între membrii unei familii, fiind patru pacienţi implicaţi. „Starea de sănătate a şase dintre pacienţi este stabilă, unul singur fiind internat. Din păcate, pacienta în vârstă de 68 de ani a decedat, în data de 25 iulie. Aceasta prezenta comorbidităţi şi nu era vaccinată. Rezultatele secvenţierilor pentru determinarea variantei Delta au sosit în cursul zilei de miercuri, 28 iulie”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSP Constanţa.

Vaccinul, eficient şi împotriva noii tulpini

Conform datelor specialiştilor, varianta Delta este deosebit de contagioasă, cu o rată de infectare mult mai mare decât varianta iniţială a noului coronavirus, cu care ne-am confruntat în valurile anterioare de îmbolnăviri. Vaccinurile anti-COVID care sunt administrate în ţara noastră oferă o imunizare eficientă chiar şi împotriva acestei tulpini, însă, mai mult decât atât oferă o putere sporită organismului de a face faţă unei eventuale îmbolnăviri, reducând riscul dezvoltării unei formei mai agresive.

„Fără a creşte numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creştere a numărului de cazuri. Vaccinându-ne, suntem în siguranţă şi în faţa acestei variante Delta. O persoană infectată cu varianta Delta poate să genereze 6-7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută în rândul populaţiei şi mai ales în rândul populaţiei neimunizate”, explică preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare împotriva COVID-10, dr. Valeriu Gheorghiţă.

De altfel, toate cele patru vaccinuri aprobate în Europa îşi menţin eficienţa faţă de varianta Delta. „În cazul unei persoane vaccinate, dar infectate cu varianta Delta, riscul să ajungi în spital este de 20 de ori mai mic, comparativ cu situaţia în care n-ai fi fost vaccinat”, mai susţine dr. Valeriu Gheorghiţă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.558 secunde