Medicamentele expirate, pasate în curtea farmaciilor. „Ministerul nu a făcut decât să ne bage mâna în buzunare”

310
Medicamentele expirate, pasate în curtea farmaciilor. „Ministerul nu a făcut decât să ne bage mâna în buzunare” - fondmedicamente-1637175666.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori, se întâmplă ca unele medicamente, chiar dacă ați apucat să le folosiți sau nu, să expire. În aceste condiții, trebuie să știți că ele nu pot fi aruncate oriunde, întrucât sunt considerate deșeuri foarte periculoase și trebuie tratate ca atare. Ca urmare, nu încercați să le dați drumul în wc sau să le duceți afară, la gunoi, unde pot ajunge în mâinile altor persoane, care le iau de bune și își riscă, astfel sănătatea. Singura variantă sigură este, conform specialiștilor, distrugerea lor prin incinerare.

Din păcate, la ora actuală, există, încă, multe persoane care nu știu că există o lege care prevede faptul că medicamentele expirate trebuie duse la farmacii pentru a fi distruse prin incinerare. Drept urmare, majoritatea le aruncă fie cu gunoiul menajer, fie în vasul de toaletă. În acest sens, medicii spun că, odată aruncate în wc, acestea pot polua apele în care ajung, având un impact negativ asupra speciilor acvatice, dar și asupra noastră, a tuturor, prin contaminarea rezervelor de apă și a alimentelor.

Potrivit președintelui Colegiului Farmaciștilor din Constanța, Vasile Rizea, medicamentele expirate de la pacienți sau chiar în termen nu se mai bagă în vânzare, indiferent de situație. Ce se întâmplă cu acestea? „În mod normal, ele ar trebui predate la o firmă de distrugere a medicamentelor, dar Ministerul Sănătăţii a dat un ordin prin care s-a cam spălat pe mâini, ca toate medicamentele să fie aduse în farmacii, iar farmaciile, pe banii lor, plătesc o firmă care să le distrugă. În acelaşi timp, fiindu-ne aduse nouă medicamentele uzate venite de la bolnavi, acestea pot fi infectate. În aceste condiţii, noi trebuie să le păstrăm cel puțin o săptămână, până vine firma respectivă şi tot noi trebuie să plătim să le ridice. Deci, totul este în cârca farmaciilor. Desigur, şi noi mai avem produse care ne mai expiră şi avem contract cu o astfel de firmă, dar pentru un kilogram de medicamente. Ce ne facem, însă, dacă ne mai vin de la populație încă zece astfel de kilograme? Practic, suntem puși în situația de a plăti suplimentar ca să ni le ia. Astfel, ministerul nu a făcut decât să ne bage mâna în buzunare”, a declarat acesta, pentru „Cuget liber”.

Se pare că situaţia nu este deloc pe placul farmaciştilor, care spun că cea mai bună soluţie ar fi să se deschidă un centru unde oamenii să poată duce medicamentele expirate, doar că, precizează ei, cheltuielile ar reveni Ministerului Sănătății. „De ce să cheltuiască ei și să nu ne pună pe noi să plătim? Farmaciile nu refuză să facă aşa ceva, dar sunt și niște condiții de îndeplinit. Oamenii vin cu medicamentele de nu știu unde, nu știm ce boală au și ni le pun în brațe. Putea să fi suferit de orice boală infecțioasă, nu neapărat Covid, a pus mâinile pe ele, iar eu, mai departe, le iau și le manipulez. Mi se pare o aberație, dar aceasta este soluția găsită de către minister, farmaciile să plătească”, a completat Rizea.

Până una- alta, ca să evitaţi orice fel de probleme, faceți ochii mari și verificați în mod constant fiecare cutie de medicamente pe care o aveți în casă, deoarece aceasta are, clar, și o dată de expirare trecută pe ea. Dacă au trecut de data înscrisă pe flacon, medicamentele nu mai trebuie administrate. De ce? Pe lângă faptul că eficiența lor va fi scăzută, ele încep să se descompună și să formeze compuși toxici, care pot duce, mai departe, la apariția unor probleme de sănătate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.568 secunde