MEDIC: Numărul copiilor tratați pentru afecțiuni respiratorii a crescut. Ce este de făcut

1016
MEDIC: Numărul copiilor tratați pentru afecțiuni respiratorii a crescut. Ce este de făcut - istock528290460-1547106894.jpg

Articole de la același autor

Medicul Tudor Ciuhodaru a postat un mesaj, pe pagina sa de facebook, prin care atrage atenția asupra unei probleme actuale:


"Atenție părinți. În doar o săptămână numărul copiilor tratați pentru afecțiuni respiratorii acute a crescut cu 20%. Asta doar la Iași.

E bine de știut:

1. Oricine poate face boala, indiferent de vârsta dar cei mai expuși sunt copiii mai mici de 5 ani (20.000 de spitalizări în fiecare an!), imunodeficienții și cei cu afecțiuni respiratorii, cardio-vasculare cronice sau cei cu afecțiuni hematologice, metabolice sau insuficiență renală.

2. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare ușurință pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafețe contaminate.

3. Contagiozitatea maximă este cu 1-2 zile înainte și 4-5 zile de la debutul bolii.

4. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în cateva zile (în medie 3-4 zile), însă tusea poate persista chiar 1-2 săptămâni.

5. Cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.

6. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.

7. Evitați automedicația. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor.

8. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci și potențial periculoasă! Poate duce la selecționarea germenilor rezistenti, agravarea afecțiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

9. Nu temporizați consultul medical imediat mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

10. Sau dacă un copil de peste 5 ani are caz de febră persistentă (3 zile), rinoree (curge nasul mai mult de 10 zile), secreții la nivel ocular.

Cum ne protejăm- 5 reguli simple:

1 Evitați contactul cu persoanele bolnave: evitați aglomerațiile (mijloace de transport în comun, spații publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu stați lângă persoanele care tușesc sau stranută, nu vizitați și nu duceți în colectivități, mai ales școlare, persoanele bolnave.

!!!Nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreții nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectați regulile generale și individuale de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tușim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuințelor precum și igienizarea spațiilor și a suprafețelor.

3. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, insistând pe pliurile și spațiile interdigitale, apoi uscați mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteți în apropierea apei puteți utiliza, cu eficință mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4. Evitați stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale și nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spații încălzite precum instituțiile pubilice și magazine.

5. Respectați un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe și legume proaspete, bogate în vitamine și respectați programul de odihnă.", este mesajul medicului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0289 secunde