Măsuri dure pentru agenții economici care încalcă în mod repetat drepturile consumatorilor

271
Măsuri dure pentru agenții economici care încalcă în mod repetat drepturile consumatorilor - fotofondmasuridurecazier1-1567203495.jpg

Articole de la același autor

Numeroși agenți economici și prestatori de servicii de pe litoral sau la nivel național și-au făcut o practică în a încălca drepturile consumatorilor. Unii pur și simplu le ignoră complet, cu bună știință, alții profită de numărul mare de clienți și de neatenția sau lipsa de reacție a acestora. Tocmai de aceea, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va introduce un instrument menit să îi ajute pe consumatori să se ferească de operatorii economici cu probleme. 


Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat mai multe măsuri menite să îmbunătățească actul de control, să asigure și să întărească abordarea unitară a acestuia la nivel național și să împiedice încălcările repetate ale operatorilor economici. 
În acord cu hotărârile pronunțate de către instanțele de judecată, în cauzele din domeniul protecției consumatorilor, ce au în vedere principiul proporționalității aplicării sancțiunii, conform căruia "dacă operatorul economic a mai fost sancționat anterior cu avertisment se au în vedere și circumstanțele personale ale contravenientului", sens în care, se poate aplica sancțiunea cu amendă contravențională. 


La stabilirea sancțiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeași abatere operatorul economic a mai fost sancționat cu avertisment, agentul constatator va avea în vedere cazierul contravențional, precum și aplicarea eventualelor sancțiuni contravenționale complementare. 


Cazier contravențional pentru abateri repetate 
Cazierul contravențional va fi introdus începând cu data de 1 septembrie și va permite identificarea operatorilor economici și a faptelor pentru care s-au aplicat deja sancțiunea avertismentului, astfel încât la o nouă încălcare, aceasta să nu mai fie repetată. 


"Experiența dobândită în cadrul controalelor realizate de către comisarii ANPC în decursul timpului a arătat că probele, imagini foto și video, obținute în aceste situații, au fost esențiale în câștigarea unor procese în instanță, în baza proceselor verbale de constatare a contravenției încheiate cu această ocazie", explică Horia Constantinescu. 
Acesta susține că ANPC respectă prevederile legale în ceea ce privește legislația în vigoare modificând procedura de control prin luarea unor măsuri legale necesare pentru a asigura că filmarea și fotografierea în cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, și fără a i se solicita acestuia un acord prealabil în vedere preconstituirii de probe. 


Astfel, conducerea ANPC va lua toate masurile necesare în vederea asigurării că toate echipele de control sunt dotate din punct de vedere tehnic cu echipamente necesare pentru filmare și fotografiere. 


"Măsurile anunțate se înscriu în abordarea de control unitară la nivel național și în politica de toleranță zero a ANPC față de încălcările legislației de către comercianți, în special în privința celor repetate. Nu mai vrem să ignorăm «perseverența» unor comercianți în a produce iar și iar aceleași neplăceri consumatorilor și suntem gata să le arătăm acestora că și Autoritatea este gata să persevereze și să performeze în a le opri orice încercare de încălcare a legii", a mai declarat președintele ANPC. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 02 Februarie 2019
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 1.6064 secunde