Mare pericol pentru sănătate! Pește contaminat în conservele de ton

1372
Mare pericol pentru sănătate! Pește contaminat în conservele de ton - fotofondconserveton-1504196411.jpg

Articole de la același autor

Aproape jumătate din conservele de ton de pe piață sunt fie etichetate greșit, fie nu conțin suficiente informații pentru consumatori. Iar mai bine de o treime din sortimentele pe care le găsim în magazine nu au pe etichetă menționată zona de pescuit. 


Asociația Pro Consumatori a analizat, recent, 33 de conserve de ton distribuite de Interbrands Marketing & Distribution, Defne Selos, Serpico Trading, De Silva Exclusiv, Tymbark Maspex România, Garom Food, Ivico Total Distribution, Whiteland Import-Export, Nordic Import Export, Parma Food Group Distribution, Mico Total Distribution, Queen Monaco Services, Safeway International, Hame România, Dinadi și Cyrom România. Din păcate, rezultatele studiului sunt îngrijorătoare, o mare parte din sortimente conținând ulei vegetal și pește contaminat cu metale grele. 


Potrivit primelor rezultate, doar 61 la sută dintre producători declară zona de unde a fost pescuit peștele, iar cantitatea de ton din conservele analizate variază între 60 și 70,5 la sută din cantitatea netă a conservei. Însă partea cea mai gravă este că mare parte din peștele din conservă provine de zone cu ape contaminate, cu concentrații mari de Cesiu, ceea ce modifică și calitatea tonului. 


"La alegerea unei conserve de ton, trebuie să se aibă în vedere conținutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi și de sare la 100 grame produs. Un alt aspect important îl reprezintă și locul unde a fost pescuit peștele, întrucât cel capturat în Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 în urma accidentului nuclear de la Fukushima, din anul 2011. Din păcate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai gravă formă de poluare, iradierea în acest caz fiind de 20 de ori mai mare decât iradierea exterioară a corpului în aceleași condiții privind cantitatea de element radioactiv. Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziție pește capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 și 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor", ne explică președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.


Atenție la etichete! 


De asemenea, mercurul este un element toxic ce se găsește în cantități foarte mari în conservele de ton de pe piață. 


"Referindu-mă strict la conservele de ton care se comercializează pe piața românească, sunt nevoit să lansez un semnal de alarmă în privința consumului acestui tip de pește, avertizând toate mamele însărcinate. Evitând consumul de ton, scade riscul intoxicării copilului cu metale grele și este extrem de important acest aspect. Mercurul este un element toxic care se acumulează în rinichi, plămâni și nivelul pielii, iar în cantități ridicate poate produce numeroase probleme de sănătate, dintre acestea amintind: tahicardia, hipertensiunea, pierderea auzului, memoriei, părului, dinților și a unghiilor, apariția unor probleme neurologice etc. Sunt de părere că eticheta conservei de ton ar trebui să cuprindă această avertizare, fiindcă nu toate mamele însărcinate cunosc aceste detalii", este de părere și nutriționistul Dumitru Bălan.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.34 secunde