Mamele din România, ignorate de stat

162
Mamele din România, ignorate de stat - mameledinromania-1430932573.jpg

Articole de la același autor

Mamele din România nu sunt sprijinite și nu beneficiază de condiții propice dezvoltării unei familii. Potrivit unui raport recent, realizat de organizația "Salvați copiii", țara noastră se plasează pe locul al 66-lea în clasamentul mondial al țărilor cu cele mai bune condiții oferite mamelor, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la o distanță considerabilă față de Ungaria, aflată pe locul 51 și de Bulgaria, aflată pe locul 44.


Dintre cele 179 de state in-cluse în raport, Norvegia ocupă prima poziție în clasament, urmată îndeaproape de alte țări nordice, în timp ce Somalia se află pe ultimul loc pentru al doilea an consecutiv. Capitalele cel mai bine clasate în acest top sunt: Praga (Cehia), Stockholm (Suedia), Oslo (Norvegia), Tokyo (Japonia) și Lisabona (Portugalia).


În România, se constată un decalaj clar al performanțelor privind rata mortalității infantile, în funcție de mediul de rezidență. Astfel, aceasta este constant mai ridicată în mediul rural - 10,4 la mie, în 2013 - în comparație cu cea din mediul urban - 6,8 la mie (INS 2013).


Cauzele decalajului rural - urban, în ceea ce privește îngrijirea ma-terno-fetală țin în principal, potrivit raportului "Salvați copiii", de accesul redus la servicii medicale, de distanța mare până la localitățile în care pot fi accesate astfel de servicii, de nivelul scăzut de educație al mamei și de veniturile reduse ale gospodăriei. Rata mortalității infantile se păstrează peste media națională în anumite regiuni ale României, respectiv 20,1 la mie în nord-est, 19,3 la mie în sud și Muntenia și 18,2 la mie în sud-vest.


"Raportul din acest an scoate în evidență însă și disparități majore în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate, între pacienții bogați și cei săraci din marile orașe din întreaga lume, constatând că simpla localizare în mediul urban nu reprezintă o garanție pentru viitoa-rele mame. Pentru prima dată în istorie, mai mult de jumătate din populația globului trăiește în mediul urban, însă orașele nu reușesc să țină pasul cu afluxul de populație și să acopere nevoile de bază pentru milioane de mame și copiii acestora", se arată în raport.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3353 secunde