Mamaia, de la stațiune turistică la șantier de blocuri

1731

Articole de la același autor

Stațiunea Mamaia este un imens șantier. Macarale uriașe străjuiesc pe o parte și pe alta a bulevardului. Se construiesc blocuri… multe blocuri înalte, cu sute și mii de apartamente. Lacul abia se mai vede pe după câte o clădire, iar spațiile verzi sunt din ce în ce mai puține.

Într-o stațiune goală, în plină pandemie de coronavirus, șantierele sunt în toi în Mamaia. Investitorii profită de vremea bună să înainteze cu lucrările. Se toarnă betoane, se montează schele, se pun geamuri, se trag instalații. Mamaia se dezvoltă, blocurile cuceresc, pe rând, bucățică cu bucățică, transformând zona în cartier rezidențial mai degrabă decât într-o stațiune turistică.

Cele mai multe construcții se ridică pe malul Lacului Siutghiol, acolo unde încă mai sunt terenuri libere. Altele sunt încă în stadiu de proiect. Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei Constanța urmează să analizeze Intenția de Elaborare a Planului Urbanistic de Detaliu pentru construire imobil de locuințe colective pe bulevardul Mamaia nr. 459 B. Realizarea planului urbanistic de detaliu este necesară în vederea studierii amplasării pe teren a clădirii. Suprafața terenului este de 441 de metri, iar pe amplasament nu există construcții. Interesant este că parcela de pe latura de vest, adică exact în apropierea lacului, este un teren ce aparține domeniului public al municipiului Constanța, în prezent neamenajat. Investitorii intenționează să construiască un imobil cu șase apartamente cu suprafața mai mică de 100 de metri pătrați și două apartamente cu suprafața mai mare de 100 de metri pătrați. În plus, pe teren se va amenaja un spațiu de joacă pentru copii și grădini de fațadă decorative.



Turnuri, unul lângă altul


Chiar în apropiere, alți dezvoltatori imobiliari au obținut, în luna februarie, autorizația de construcție pentru modificarea unui proiect început în anul 2018, pentru un bloc de apartamente cu parter și opt etaje. Acesta va fi supraetajat cu încă un nivel, o singură dată, în suprafață de maximum 20% din suprafața construită desfășurată a clădirii.

Tot supraetajare au obținut și investitorii de pe bulevardul Mamaia nr. 523B, dar și pentru recompartimentarea parterului, a etajelor 5, 7, 8 și 9, cu reducerea numărului de unități de cazare de la 68 la 67. O construcție ceva mai modestă se ridică la nr. 412, unde va fi un imobil cu demisol, parter și un etaj, cu funcțiunea de hostel.

De asemenea, pe data de 14 mai, a fost obținută și autorizația de construție pentru Capela Buna Vestire și Sfânta Cuvioasa Maria Egipteanca, situată pe bulevardul Mamaia nr. 335, în dreptul Hotelului Siret. Aceasta este ridicată de Arhiepiscopia Tomisului, prin împuternicit Doru Emanuel Pantazi.

Tot în urmă cu câteva zile, a fost emis un certificat de urbanism pentru o altă supraetajare, a imobilului ce va fi ridicat în parcarea Hotelului Doina și care a fost autorizat în luna noiembrie 2019. Clădirea ar fi trebuit să aibă parter și opt etaje, din care ultimele trei retrase, însă va fi înălțată cu încă un etaj și vor fi locuințe colective.

Hotel cu 10 etaje și parcare cu 5 etaje

Pe 20 mai, Primăria Constanța a emis și un certificat de urbanism pentru construirea unui imobil cu parter și cinci etaje, ultimul retras, în apropiere de telegondolă, în dreptul trecerii de pietoni Sat Vacanță. Și aici vor fi tot locuințe colective. În vecinătate, un alt investitor a primit certificat pentru a construi un imobil cu două niveluri de subsol, parter și șase etaje plus terasă circulabilă. Aceasta va avea locuințe colective la etajele superioare și spațiu comercial la parter.

În zona Hotelului Metropol, va fi ridicat, conform certificatului de urbanism emis pe 6 mai, un alt imobil de apartamente, cu parter, patru etaje și etajul al cincilea retras. Am identificat, în noianul de autorizații de construcții și certificate de urbanism emise în ultimele luni de Primăria Constanța, și intenția de a ridica un hotel. Este vorba despre elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal privind construirea unui imobil cu parter și zece etaje, cu funcțiunea de hotel, în locul fostului restaurant Național. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6914 secunde