Majoritatea românilor sunt optimiști privind perspectivele anului 2020

186
Majoritatea românilor sunt optimiști privind perspectivele anului 2020 - ddd-1580996954.jpg
Majoritatea românilor (93%) își propun ca în 2020 să fie mai atenți la propriile nevoi și priorități, iar 81% dintre ei se așteaptă ca anul acesta să fie mai bun pentru ei comparativ cu precedentul, conform unui studiu global realizat Ipsos, care investighează opiniile cetățenilor din 33 de state. Conform sursei citate, 4 din 5 români recunosc că 2019 a fost un an dificil pentru România în general, comparativ cu 65% dintre respondenții la nivel global care cred același lucru despre țara lor, transmite Agerpers.

Mai detașați față de problemele economiei mondiale, românii își mențin tonul pozitiv cu privire la predicțiile pentru 2020. 64% dintre cei intervievați sunt de părere că economia mondială înregistrează un trend ascendent. La polul opus se află culturile mai "lucide", precum francezii, belgienii, suedezii sau japonezii. Ungurii și polonezii se situează puțin sub media clasamentului, cu un nivel de acord de 48 și respectiv 44 de procente, mai semnalează studiul.

Începutul de an aduce o notă idealistă și vis-a -vis de egalitatea de gen în câmpul muncii: aproape jumătate dintre români anticipează că femeile vor fi cel puțin la fel de bine plătite precum bărbații, pe poziții similare. Peste media mondială (44%) sunt înregistrate percepțiile respondenților din India (71%), Turcia (59%) sau Singapore (51%).

La nivel global, peste 57% din populația investigată își propune să folosească social media cel puțin cu aceeași frecvență că până în prezent. Românii depășesc estimările globale, 60% dintre ei afirmând că este puțin probabil să reducă utilizarea rețelelor sociale în 2020. Suntem la egalitate cu Spania și Ungaria, Belgia fiind și ea la 1 punct distanță (59%). În aceeași linie, doar un sfert dintre români se tem că în anul 2020 se vor simți singuri în cea mai mare parte a timpului. Păstrăm astfel fundamentul culturilor colective balcanice. Culturile individualiste au o viziune mai sceptică: Suedia (35%), Polonia (34%) și Franța (31%), subliniază studiul Ipsos.

În 2020, oamenii spun că manifestările publice și protestele sociale vor fi mai frecvente. Dintre cele 33 de țări monitorizate, printre cele mai active se numără Franța (79% - cel mai mare procent din Europa) și Polonia (65%), urmate la 2 puncte distanță de Marea Britanie. Japonia și Singapore se remarcă prin consecvență și asumare, fiind țările cel mai puțin afectate de potențiale mișcări sociale. România se situează undeva la mijloc, 45% dintre respondenți anticipând neliniști sociale și în 2020.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0842 secunde