Majorarea alocațiilor se amână. Klaus Iohannis atacă bugetul la CCR

229
Majorarea alocațiilor se amână. Klaus Iohannis atacă bugetul la CCR - alocatiicopii2019-1550835211.jpg

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că bugetul este unul nerealist, supraevaluat și întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent și incapabil să conducă România. Șeful statului a precizat că, în concluzie, sesizează la CCR Legea bugetului de stat pe 2019. Majorarea alocațiilor, coform OUG adoptată de guvern, se face în luna următoare adoptării bugetului.


Guvernul a adoptat ordonanța pentru majorarea alocațiilor pentru copii din luna următoare celei în care intră în vigoare Legea bugetului de stat pe anul 2019.

Astfel, începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019, cuantumul alocațiilor de stat pentru copii va fi următorul:

300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora;

300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

"Măsura a fost luată ca urmare a deciziei Parlamentului României, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocațiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019", precizează Guvernul .

PSD a anunțat, după decizia din Parlament privind mărirea alocațiilor pentru copii la propunerea PNL, că va crește alocațiile pentru copii și va îndrepta lucrurile făcute prost de opoziție, calificând demersul liberalilor ca fiind "pur demagogic", pentru că aceștia "nu înțeleg legile și economia", ceea ce face amendamentul "inaplicabil".

"Într-un demers pur demagogic, cei de la PNL s-au trezit în ultimul moment să ceară majorarea alocațiilor. Dar au făcut-o prost, pentru că nu înțeleg legile și economia: au indicat o sursă eronată pentru aceste creșteri și au greșit la calcule astfel că suma propusă era insuficientă pentru majorările cerut", au afirmat social-democrații.

Ei au susținut că liberalii nu au știut că Legea Bugetului alocă bani doar pentru instituții, nu și pentru drepturi ale persoanelor, cum sunt alocațiile.

"Deci amendamentul lor la Legea Bugetului era inaplicabil. Guvernul PSD+ALDE va îndrepta aceste lucruri și va emite o ordonanță de urgență care să reglementeze corect majorările de alocații pentru copii", a anunțat PSD.

Parlamentul a decis joi, la propunerea PNL și prin votul opoziției, că alocațiile copiilor vor fi majorate, de la 1 martie 2019, după adoptarea în plenul Parlamentului a unui amendament la Legea bugetului. Astfel, copiii de până la doi ani vor primi câte 300 de lei pe lună, față de 200 de lei cât era alocația până în prezent, iar cei de până la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, față de 84 de lei cât primeau până acum. Amendamentul a fost revotat după ce a fost schimbată sursa de finanțare, liderul PSD, Liviu Dragnea, apreciind că amendamentul făcut de PNL a fost "demagogic" întrucât avea o sursă de finanțare care îl făcea de neaplicat. Conform lui Dragnea, deficitul bugetar crește, astfel, la 2,76% de la 2,55% cât a fost estimat inițial.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4278 secunde