Mai bine stau în spital, decât să facă foamea acasă

445
Mai bine stau în spital, decât să facă foamea acasă - 374f2327afac1b1aea38528f055ca331.jpg
Secția de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este arhiplină. O bună parte din pătuțuri sunt ocupate de copii părăsiți în spital de părinții care nu au cu ce să-i hrănească.
Dr. Cătălin Grasa, director medical al unității sanitare, spune că, în ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere considerabilă a numărului micuților lăsați în spital.
"Avem, la ora actuală, 20 de copii abandonați. Dintre aceștia, zece sunt la Neonatologie, căci au vârste cuprinse între câteva zile și patru luni, iar ceilalți sunt la Pediatrie, au între patru luni și doi anișori. Este o situație tristă, legată de faptul că Centrul de primire a copilului în regim de urgență este supraaglomerat și nu pot fi transferați. Suntem supraaglomerați! Ne-am mai confruntat cu o astfel de situație în anii 2004 - 2005", a afirmat directorul.

Bebeluși hrăniți cu pâine și ceai
Medicii pediatri spun că principala cauză pentru care părinții îi aduc pe copilași la spital este lipsa hranei. Au învățat deja să descifreze adevărul în spatele simptomelor descrise de mame, ce sunt, adeseori, inventate.
"Îi aduc la spital cu diverse afecțiuni acute, digestive sau respiratorii, îi vizitează, chiar îi și iau acasă pentru câteva zile, probabil pentru a putea să ridice alocația. Dar apoi îi aduc din nou în spital, invocă simptome precum diaree, scaune cu sânge. Le cunoaștem deja pe mămici. Toți copiii sunt în evidența Protecției Copilului, au fost efectuate anchete sociale, ocazii cu care mămicile au spus că nu au cu ce să-i hrănească. Nu au bani pentru lapte praf, nu au nici lapte de consum. Sunt copii de câteva luni, emaciați, pe care părinții îi hrănesc cu ceai cu pâine sau biscuiți", a descris situația dr. Cristina Maria Mihai, medic-șef Secția de Pediatrie. Un real ajutor pentru acești părinți erau cutiile de lapte praf pe care le primeau gratuit de la Ministerul Sănătății. De la începutul acestui an, numărul beneficiarilor a fost restrâns drastic, astfel că, în prezent, mai primesc lapte praf gratuit doar bebelușii ai căror mămici sunt bolnave și nu îi pot alăpta.
Alți părinți spun, potrivit medicilor, că nu au cum să le poarte de grijă copiilor, pentru că au slujbe. "Avem o pereche de frați, diferența este de un an între ei, ai căror părinți ne-au spus că nu au cu cine să-i lase acasă când pleacă la muncă", a continuat dr. Mihai.
Majoritatea copilașilor sunt luați acasă la interval de o lună sau două. Un băiețel de un anișor este internat în spital, deși nu este bolnav, din decembrie 2010.

Îngrijiți din donații
Soluția nu este, însă, lăsarea acestor copiii în spital, a atras atenția dr. Cristina Maria Mihai: "Este foarte greu, nu este cadrul adecvat pentru ei. Sunt copii care au în jur de unul sau doi anișori, este vârsta la care învață să facă primii pași. În plus, se consumă resurse cu ei, sunt pătuțurile ocupate".
De altfel, spitalul nu are pamperși nici pentru micuții bolnavi, darămite pentru cei abandonați; în aceste condiții, sunt folosite scutecele donate de diverse organizații sau de mămici.
Conducerea spitalului a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, dar transferarea copiilor într-un centru de plasament este un proces de durată și dificil. În primul rând, trebuie ca părinții să semneze o declarație cum că îi abandonează pe micuți. Dar nu aceasta este intenția lor. Ei văd în spital o posibilitate de a "scăpa" pentru o perioadă de responsabilitățile părintești, dar cei mai mulți nu sunt dispuși să renunțe de tot la copii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4309 secunde