Luptă acerbă pe locurile din creșe. "Trebuie să muncim, ce ne facem cu prichindeii?"

804
Luptă acerbă pe locurile din creșe.

Articole de la același autor

Mai mult de jumătate din solicitările pentru un loc într-una din creșele din municipiul Constanța nu au putut fi onorate. Sute de copii mici nu au putut fi repartizați deoarece nu au mai prins un loc și vor fi nevoiți fie să meargă la o creșă privată, fie să rămână acasă cu bona sau cu bunicii.

Creșele din municipiul Constanța sunt din ce în ce mai solicitate. Sunt situații disperate, ale unor părinți care nu au la cine să-și lase copiii și care trebuie să meargă la serviciu. Din păcate, numărul de locuri disponibile este la jumătate față de numărul cererilor. Așa se face că, anul acesta, din cele 471 de dosare depuse, au fost acceptate doar 231.

"Capacitatea creșelor administrate de Direcția Generală de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța este de 400 de locuri. 169 au fost ocupate în perioada de reînscrieri, pentru copiii care nu au împlinit trei ani și nu vor pleca la grădiniță. Astfel, au rămas disponibile 231 de locuri. În Creșa nr. 1 sunt 56 de locuri, Creșa nr. 2 - 29 de locuri, Creșa nr. 13 - 38 de locuri, Creșa nr. 18 - 48 de locuri și Creșa «Licuricii» - 60 locuri", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mihaela Scutariu, reprezentantul DGAS Constanța.

Părinți dezamăgiți


Din păcate, 240 de copii nu au putut fi repartizați, iar părinții caută acum soluții pentru a avea cu cine să-i lase. "S-a afișat lista înscrierii copiilor la creșe. Sunt dezamăgită pentru că băiețelul meu nu se numără printre cei admiși. După punctajul obținut, au fost admiși copiii ce provin din familii monoparentale, și este normal, urmând și alte criterii. E greu să fii părinte singur, înțeleg, dar ce vină avem restul ce avem un soț și poate încă un copil? Statul încurajează familiile tinere, creșterea natalității, dar când trebuie să revii în câmpul muncii, ce ne facem cu prichindeii??? Unii ar spune să-i lăsăm cu bunicii, în cazul în care există. Dar dacă bunicii mai au pe puțin 10 ani de muncit până la pensie, ce ne facem? Alte variante ar fi o bonă sau creșa privată. Dar, în condițiile în care ești plătit cu minimum pe economie cu studii superioare, cu ce mai rămân din salariu? Ce iau muncind dau la bonă sau la creșa privată! Am scris aceste rânduri în speranța că cei avizați ar putea să facă ceva și pentru ceilalți copii, rămași neadmiși. Poate aprobarea funcționării altor creșe de stat în condițiile în care în ultimii ani numărul copilașilor a crescut", a povestit o mămică din Constanța.

Lucrări de modernizare în trei unități

Femeia a pus punctul pe i, cu construcția de creșe noi, însă aceasta este o soluție de durată. Autoritățile locale nu par să țină pasul cu creșterea natalității, iar procedurile pentru reabilitarea creșelor s-au derulat, din păcate, foarte lent. În prezent, trei creșe urmează a fi reabilitate și mansardate. Este vorba despre clădirea Creșei nr. 1, care anul acesta își va desfășura activitatea în incinta Școlii Generale nr. 6, de pe aleea Cameliei nr. 2, imobilul Creșei nr. 2, care a fost mutată în spații închiriate, pe strada Poporului nr. 25, și clădirea Creșei nr. 5, ai cărei copii au fost relocați la celelalte unități. Atunci când lucrările vor fi încheiate, puțin probabil până la toamnă, numărul de locuri va crește cu aproximativ 200, ceea ce ar putea să acopere și o parte din dosarele neacceptate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4038 secunde