Luna lui Gustar vine cu obiceiuri străvechi ce trebuie respectate. Așa scapi de cele rele

209
Luna lui Gustar vine cu obiceiuri străvechi ce trebuie respectate.  Așa scapi de cele rele - cucuteni485197900-1564644648.jpg

Articole recomandate

Luna lui Gustar e încărcată în tradiții străvechi, care se împletesc cu evenimente religioase importante. După rânduielile bisericești, an de an, pe 1 august, începe Postul Adormirii Maicii Domnului. În același timp, creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei 7 Sfinți Mucenici Macabei, iar în popor e Ziua Ursului.


În Luna lui Gustar se ține post

De obicei, Lăsatul Secului, înaintea Postului Adormirii Maicii Domnului, se ia în ultima zi a lui Cuptor, adică pe 31 iulie. La Lăsata Secului și de Sfânta Maria Mare, în Luna lui Gustar, credincioșii obișnuiesc să sărbătorească, scrie libertatea.ro. Întind mese mari, cu bucate alese și băuturi. Totuși, nu trebuie uitat rolul adevărat al postului, acela de curățare sufletească și de apropiere față de cele sfinte.


Potrivit tradițiilor creștine, prin Postul sfintei Marii, ținut ca la carte, se ajunge la purificarea trupească. Însoțit de pioșenie și rugăciune, de fapte și de gânduri bune, acesta ne conduce și către curățarea spiritului. Căci păcatele încarcă sufletul și astfel ne îmbolnăvim. De aceea, oamenii care țin post cu credință se simt bine. Și chiar se vindecă de boli dintre cele mai grave. Tipicul cel Mare și învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare spun că trebuie să nu mâncăm deloc luni, miercuri și vineri, până pe la orele 15:00. Apoi se va consuma doar hrană uscată. Marțea și joia, avem voie să mâncăm legume fierte, dar fără untdelemn. În vreme ce sâmbăta și duminica putem consuma untdelemn și vin.


Așa scapi de cele rele

În ziua sărbătorii Schimbării la față, pe 6 august, este dezlegare la ulei, pește și vin. Nunțile sunt interzise în această perioadă. Unii obișnuiesc să țină post negru miercurea și vinerea, ca să aibă parte de sănătate, noroc și spor. Deși se știe că e mare păcat, alții țin post sâmbăta și duminica pentru răul dușmanilor. Pe 2 august, de Ziua Ursului, nu se fac treburi gospodărești, nu se merge la scăldat, ca să nu se abată stricăciuni asupra casei, stupilor și vitelor, provocate de urși. Pe 11 august, este pomenit cu fast Sfântul Nifon care ajută la nevoie. fostul Patriarh al Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești. Dacă pe 26 ale lui Gustar sunt pomeniți protectorii căsniciei, Sfinții Adrian și Natalia, pe 29, creștinii pomenesc și prăznuiesc cu smerenie Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Respectă Macaveii

Data de 1 august este una importantă: începe Postului Adormirii Maicii Domnului, se celebrează Ziua Crucii și Ziua Ursului și se pomenesc cei 7 Sfinți Mucenici Macabei. Despre cei 7 Sfinți Mucenici Macabei, renumiți ca Macaveii, se știe că au fost frați evrei, foarte credincioși. Trăind pe vremea împăratului Antioh, care voia să distrugă neamul evreiesc, au fost chinuiți până la moarte într-un cuptor plin de jar și foc. Oamenii le respectă ziua și duc la biserică flori și spice de grâu, la sfințit, pentru ca apoi să le folosească de leac. Boabele de grâu sfințite se folosesc de sămânță, pentru recolte bogate. Se stropesc cu agheazmă grădinile și livezile. sfințesc la biserica spice de grâu scuturate prin frecarea lor în podul palmelor, amestecând boabele obținute cu sămânța ce urmează a fi semănată.

Ziua de 23 august stârnește amintiri cu iz istoric, din vremuri apuse. Numai că, pentru credincioși, este data la care e pomenit Sfântul Mucenic Lup, care trebuie respectat cum se cuvine.


sursa: romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7115 secunde