Lumina sfântă de la Ierusalim ajunge și la Constanța

468
Lumina sfântă de la Ierusalim ajunge și la Constanța - 24430785652437285ba4-1334430369.jpg

Articole recomandate

Lumina sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost adusă, sâmbătă, la ora 20.30, cu un avion special de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, aeronava întârziind două ore.



"Ca în fiecare an, pentru a spori bucuria clerului și credincioșilor de Sfintele Paști, în seara de sâmbătă, 14 aprilie 2012, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, delegația Patriarhiei Române condusă de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a adus Lumina sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu un avion special", spune Patriarhia Română.

Lumina sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (ora 24.00) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului și credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală.

Sfânta Lumină este una dintre marile minuni ale Creștinismului, care se arată de Paștele Ortodox la Ierusalim, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30-14.30, deasupra Sfântului Mormânt ca un foc care se pogoară din cer și care în primele minute nu arde.

Anul acesta -lumina sfântă s-a aprins la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim la ora 14.24, potrivit oficialilor Patriarhiei Române.

"În Sfânta și Marea Sâmbătă, în Sfânta Cetate a Ierusalimului coboară Sfânta Lumină, semn al iubirii pe care Dumnezeu o arată atât de încercatei comunități creștine din Țara Sfântă. Această Sfântă Lumină o vom primi și noi și o veți primi și frățiile voastre. Primirea acestei Sfinte Lumini să fie un moment de luare aminte pentru viața fiecăruia dintre noi, de transformare a vieții noastre creștine în bucuria Învierii lui Iisus Hristos din morți", a declarat, pentru MEDIAFAX, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, care în perioada 1991-1994 a fost superior al Așezămintelor românești de la Ierusalim și Iordan, și reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.

"Avem mărturii despre pogorârea Sfintei Lumini încă din timpul patriarhului Narcis al Ierusalimului, în secolul al II-lea. Patriarhul vorbește pe la anul 135 despre cum s-a aprins untdelemnul din candele la slujba de Înviere. De asemenea, istorici ca Nichifor Theotochie și alții mărturisesc despre ea", a mai spus PS Vincențiu.

În 1579, când patriarhul ortodox a fost scos din mormânt de autoritățile turce și de către patriarhul oriental ortodox, Sfânta Lumină a țâșnit dintr-o coloană din afara bisericii și a ajuns la patriarhul ortodox și la credincioși. Coloana despicată poate fi văzută și astăzi, făcând parte din clădirea bisericii.

Sâmbătă seara, protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și alte eparhii ale Patriarhiei Române au fost invitate să trimită delegați la Aeroportul Internațional Henri Coandă în 14 aprilie 2012, în jurul orei 18.30, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim și a o oferi preoților și credincioșilor, însă aeronava de la Ierusalim a avut o întârziere de două ore.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.537 secunde