Ludovic Orban: Restaurantele în spații închise prezintă un risc epidemiologic major

154
Ludovic Orban: Restaurantele în spații închise prezintă un risc epidemiologic major - franchise-1591807832.jpg

Articole recomandate

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat că deschiderea restaurantelor în spații închise este o măsură prematură, care poate duce, potrivit evaluării de risc epidemiologic pe care a făcut-o, la o creștere a numărului de infectări cu noul tip de coronavirus, potrivit Digi24.


Declarația premierului a venit ca răspuns la întrebarea potrivit căreia unele patronatele din turism anunță că vor da în judecată Guvernul pentru subminarea economiei naționale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie.


"Ce patronate din turism au dat această declarație? Patronatele din turism sunt foarte multe. Există mai multe asociații patronale în turism cu care eu am avut un dialog constant. Că se mai naște câte un năzdrăvan care spune... V-o spun foarte clar, pe evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele în spații închise prezintă un risc epidemiologic major, din cauza, pe de o parte, a numărului mare de persoane care stau în restaurant, a timpului mare petrecut, că și acesta este un element după care judeci riscul epidemiologic, a faptului că nu se poate purta mască, pentru că dacă mănânci, dacă servești masa, normal, nu poți să porți mască și datorită razei de răspândire a virusului, deci particulele care sunt scoase afară au o rază de răspândire până la șase metri, adică pot să infecteze persoane care se află la masă pe o rază de șase metri. Acesta este adevărul, pe evaluarea de risc epidemiologic: deschiderea restaurantelor în spații închise prematură poate să ducă la o creștere a numărului de infecții", a declarat Orban.


Șeful Executivului a precizat că, deocamdată, s-a permis deschiderea teraselor, iar cei care au hoteluri, aproape toți au și terase, deci pot asigura servirea mesei în aceste spații sau în sistem de room-service.


"Deocamdată, sunt terasele deschise, oamenii au această ocazie. Cei care au hoteluri, aproape toți au terase, pot să asigure servirea mesei în terase sau servirea mesei în sistem de room-service. Este riscant în momentul de față să dai drumul la această măsură. Dacă urmăriți, în general, am permis reluarea acelor activități în primă fază care se desfășoară în aer liber, în a doua fază, care prezintă, chiar dacă se desfășoară în spațiu închis, un risc epidemiologic mai mic", a mai spus premierul.


Ludovic Orban a menționat că, dacă lucrurile vor merge bine până la 1 iulie, au fost gândite și alte măsuri de relaxare.


"Sigur că dacă lucrurile vor merge bine până la 1 iulie, deja am gândit și după 1 iulie o etapă de relaxare care va cuprinde cea mai mare parte a activităților, în care se va permite reluarea celei mai mari părți a activităților. Sigur, vor rămâne activitățile care presupun foarte mulți oameni în spații închise, mai ales, dar și în spații deschise, unde există risc de contaminare și, mai ales, unde nu există trasabilitate", a mai afirmat Ludovic Orban.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4561 secunde