Lucrările pentru extinderea Delfinariului Constanța stagnează în această vară

329

Articole de la același autor

Lucrările pentru extinderea Delfinariului Constanța, punct de atracție pentru toate vârstele, au fost demarate în luna iunie a anului trecut. A fost curățată zona unde urmează să fie realizat noul bazin, aflată în imediata vecinătate a actualei clădiri de spectacole, dar nu au mai continuat săpăturile. Vara aceasta, lucrările sunt blocate, iar directorul Adrian Bâlbă a explicat motivul, pentru „Cuget Liber”.

An de an, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța au ajuns mii de persoane, şi chiar şi acum, pe timp de pandemie, este luat cu asalt. Pentru a le crea celor care le trec pragul spaţii cât mai primitoare, mai atrăgătoare, toate cele patru secţii au beneficiat mereu de investiţii. Cea mai căutată secţie dintre toate este, evident, Delfinariul, unde ajung mai ales familiile cu copii. Deşi clădirea în care funcţionează la acest moment Delfinariul a fost reabilitată în urmă cu câţiva ani, pe viitor se doreşte extinderea acesteia. Investiţia extrem de importantă, de altfel, a debutat în luna iunie a anului trecut. Potrivit directorului instituţiei, Adrian Bâlbă, investiţia la care facem referire constă, de fapt, în extinderea clădirii actuale cu un bazin de 3.000 metri cubi, care se adaugă celor 1.000 metri cubi existenţi, în care stau în prezent delfinii.



În aceste condiţii, a subliniat Bâlbă, complexul va avea mai mulţi delfini, până la cinci - șase exemplare, un spaţiu mult mai primitor pentru aceştia, dar şi pentru public, corespunzător normelor europene.

În ceea ce priveşte derularea acestui proiect, directorul a precizat că se desfăşoară cu oarecare dificultăţi, întrucât în spaţiul identificat pentru extinderea bazinului există o reţea electrică, ce trebuie să fie deviată, iar acest lucru durează.



„În concluzie, lucrările vor stagna pe timpul verii, dar situaţia este acceptabilă, mai ales că în perioada sezonului estival avem şi mulţi vizitatori, iar prin activitatea de construcţie se creează un disconfort. Pe de altă parte, din punct de vedere al proiectului, nu este bine să stăm pe loc şi probabil vom depăşi termenul de doi ani propus”, ne-a declarat directorul.

Referitor la valoarea proiectului, aceasta este de circa cinci milioane de euro, fonduri de la Consiliul Judeţean Constanţa și de la Ministerul Turismului.



Un alt proiect vizează construirea unui nou acvariu, în incinta Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, pe o suprafaţă de circa 2.600 metri pătrați, pe trei nivele.



Un nou acvariu, cu tunele și o „corabie scufundată”


Noul acvariu va avea, printre altele, un spaţiu de relaxare, răcit cu apă geotermală, în care vor fi amplasate bazine cu vertebrate şi nevertebrate acvatice, care vor completa oferta principală a acvariului. Aceasta va consta în două bazine imense, la intrare, dintre care unul cu peşti de Amazon. Apoi, aici va exista un bazin cu pinguini, după care se va intra printr-un tunel care va trece, practic, printr-un bazin de Marea Neagră, urmând să se ajungă, ulterior, într-o „corabie scufundată”, de unde vor putea fi observate celelalte bazine. Mai departe, vor urma un alt tunel şi un bazin de ocean planetar. La final, va exista o locaţie în care se vor realiza activităţi educative.



Între timp, cei care vor să admire peştii pot merge la acvariul de pe faleza Cazinoului din Constanţa. În plus, alte câteva specii de peştişori fac deliciul vizitatorilor care ajung la Microrezervaţie. Din păcate, în acest loc s-a împământenit un obicei, prost de altfel, de a arunca monede în apa în care înoată peştii. „Le-am explicat oamenilor, în repetate rânduri, că nu trebuie să mai arunce bani în apă. Acesta este un loc în care peştii trăiesc într-un ecosistem creat de noi şi nu trebuie să îl încărcăm şi cu aluminiu, cupru sau alte metale toxice, care, din nefericire, nu pot fi luate cu magneţi şi duc la îmbolnăvirea peştilor. Drept urmare, periodic, suntem nevoiţi să scădem apa şi să scoatem aceste monede, pentru că se îmbolnăvesc peștii”, a completat directorul complexului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4937 secunde