Lucrările la biserica Sfânta Treime de la Casa de Cultură, blocate în instanță

571

Articole de la același autor

Șantierul din parcul de la Casa de Cultură este departe de a se închide. Construcția Catedralei Eroilor a fost suspendată în instanță la solicitarea unei asociații constănțene. Imobilul este în lucru de mai mulți ani, fiind ridicat în mijlocul parcului.


O asociație din Constanța a obținut în instanță suspendarea autorizației de construcție pentru catedrala care este în prezent în lucru. La termenul de judecată din 3 octombrie, instanța a dispus "suspendarea executării autorizației de construire nr. 201/08.09.2019", iar hotărârea este definitivă. "Autorizația de construire emisă pentru continuarea lucrărilor de construire a bisericii din Parcul de la Casa de Cultură a fost suspendată de Curtea de Apel Constanța. În fața primei instanțe, am reușit să învingem că există aparența de nelegalitate a autorizației din multiple motive: lipsă titlu valabil asupra terenului, neîndeplinerea de către Arhiepiscopie a obligației impuse de autoritatea de mediu aceea de a amenaja un parc în suprafață de 1.500 mp în Faleză Nord și altele, mai tehnice. Curtea de Apel ne-a dat dreptate și, din altă perspectivă: continuarea lucrărilor reprezintă un real pericol pentru oricine se apropie de construcție, deoarece lucrările deja executate au fost părăsite de circa 12 ani fără niciun fel de măsuri de conservare", precizează reprezentanții asociației constănțene.


"Autorizația este valabilă!"
Totuși, Arhiepiscopia Tomisului susține că autorizația este valabilă și că lucrările de construire continuă. "Referitor la așa zisa suspendare a autorizației de construcție a bisericii «Sfânta Treime» de la Casa de Cultură, precizăm: conform portalului Curții de Apel, procesul se va rejudeca. Nu cunoaștem cum s-a ajuns la concluzia că autorizația va fi suspendată. Actualmente, autorizația este valabilă, până la rejudecare. În fața primei instanței, procesul a fost câștigat de către parohie. Lucrările nu au fost părăsite de 12 ani, așa cum afirmă asociația, deoarece lucrările la Catedrala Eroilor au început prin săparea gropii pentru fundație în anul 2007, în 2008 s-a pus perna de piatră și apoi s-a turnat fundația în a doua jumătate a anului 2008. Apoi s-a lucrat aproape în fiecare an, inclusiv în urmă cu două săptămâni, s-a turnat bolta de la altar. În 2016 s-au luat măsuri de conservare, când toată structura a fost tencuită interior și exterior. În prezent, lucrările au fost executate până la cota +10 metri, pe toată structura, iar până la +16 metri pe partea de deasupra balconului de la intrare și pe partea dinspre altar", a declarat, pentru "Cuget Liber", preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.


Catedrală măreață, în mijlocul parcului
Prima autorizație de construcție pentru Catedrala Eroilor Sfânta Treime a fost emisă în anul 2001. Ulterior, au mai fost emise și alte autorizații de continuare a lucrărilor. Conform grandiosului proiect, atunci când va fi gata, Catedrala Eroilor ar trebui să fie o construcție măreață, de patru ori mai mare decât Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Petru și Pavel". Astfel, ea ar putea deveni a treia catedrală din țară, după cele din Timișoara și Bacău, exceptând Catedrala Neamului de la București. Așezământul ar trebui să semene cu Catedrala "Sfânta Sofia" de la Constantinopol. De asemenea, proiectul prevede amenajarea în apropierea catedralei de spații verzi, montarea de băncuțe pentru odihnă și realizarea unei fântâni arteziene.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6758 secunde