Copilărie printre mașini parcate

Locuri de joacă mizerabile. "Sunt vechi și foarte periculoase!"

1333
2

Articole de la același autor

Pe măsură ce se încălzește, copiii petrec tot mai mult timp afară, la joacă. Cum parcurile nu sunt întotdeauna la îndemână, cei mai mulți rămân în cartier, la locurile de joacă din apropierea blocurilor. Din păcate, multe dintre ele arată jalnic, fără leagăne,

fără jocuri, fără zone verzi.



Există speranțe că lucrurile se vor îndrepta în curând, că locurile de joacă vor fi reabilitate anul acesta, dar, deocamdată nu se știe când. Mămicile constănțene au început deja să vocifereze, că nu au unde să-i ducă pe cei mici la joacă, în aer liber. 


"De multe ori, după serviciu și după ce îi luăm de la grădiniță, avem la dispoziție poate doar o oră să stăm afară, la joacă. Nu este timp suficient să mergem până în Parcul Tăbăcărie sau pe faleză ori pe plajă, mai ales cu transportul în comun. Acolo mergem la sfârșit de săptămână și copiii au unde să se joace, însă, în cartiere, pur și simplu nu au unde să-și consume energia. Sunt numai mașini parcate, nu mai există grădini, să alerge, iar locurile de joacă vechi sunt periculoase și murdare. Trebuie să-i ținem într-o parcare mică, lângă bloc, printre mașini. Copiii sunt dornici să se joace afară și au nevoie să stea la aer în fiecare zi, chiar și pentru o jumătate de oră. Asta trebuie să înțeleagă primăria, că nu sunt suficiente două parcuri mari, în centrul orașului, pentru că nu putem să ne ducem zilnic până acolo", ne-a scris Irina Radu, o mămică din Constanța. 


Părinții constănțeni solicită mini-parcuri decente pentru copii în toate zonele municipiului.

"Sunt cartiere unde mai există câte un astfel de mini-parc, dar este neîngrijit. Acelea trebuie refăcute. Însă sunt și zone, cum ar fi Compozitorilor, unde nu avem unde să mergem cu copiii. Trebuie să ne ducem cu mașina sau pe jos în cel mai apropiat parc", ne-a spus și Mihai Iancu.

63 de locuri existente vor fi refăcute 


Chiar dacă în al doisprezecelea ceas, autoritățile locale au demarat încă de anul trecut un amplu proiect de reabilitare a locurilor de joacă. Din păcate, din oc-tombrie și până acum, lucrurile s-au mișcat extrem de încet și se pare că mai sunt încă etape de trecut până când vor începe cu adevărat lucrările. 


"Am demarat procedurile de achiziție de echipamente și execuție lucrări în vederea reamenajării a 63 de locuri de joacă existente și amenajarea a altora noi", anunță primarul Decebal Făgădău. 


Buget de 9,6 milioane de lei 


Între timp, se lucrează și la autorizații. "Am trecut de perioada cea mai grea, cu avizele, care ne-au ținut în loc în perioada când nu a fost arhitect șef la Serviciul de Urbanism. Urmează autorizațiile de construcție și licitațiile. Ne dorim să nu avem contestații și am estimat ca lucrările de reabilitare propriu-zisă a spațiilor de joacă să înceapă undeva în luna martie", declara, pentru "Cuget Liber", la finele anului trecut, Cristina Itoafă, de la Serviciul de Dotări urbane din cadrul Primăriei Constanța. Potrivit acesteia, vor fi reabilitate și modernizate 63 de locuri de joacă deja existente. 


"Au fost alocați pentru proiect 9,6 milioane de lei, dar este posibil să fie nevoie să se suplimenteze bugetul, ulterior. Deocamdată, ne ocupăm de locurile care sunt deja și când toate acestea vor fi în regulă, vom face alt proiect pentru altele noi", mai spunea reprezentantul Primăriei Constanța. 


Reabilitarea locurilor de joacă va avea în vedere atât schimbarea instalațiilor vechi și dotarea cu altele noi, moderne, cât și montarea de covor turnat de cauciuc, menit să protejeze copiii. 


Comentează știrea

Are raspunsul
13 martie 2017
in buzunar

Fagadau are pregatit mereu un raspuns la el.Un raspuns pentru orice si oricine.Raspunsul il tine in buzunar,la cravata,in portofel,oriunde ca sa-l aiba la indemana.Cand il intrebi ceva,el raspune ca doar ce "am demarat" sau acusica se rezolva.Pentru el exista numai probleme noi,ivite recent,de cand a venit el pe scaunul de primar.In mintea pesedeilor numerotarea anilor incepe cu inscaunarea primarului.De exemplu,anul 1 al Erei Fagadau corespunde anului 16 al Erei Mazare. Uitati de Mazare,gata.Mazare a fost laudat.Ati vazut ? Pesedeii astia sunt mereu proaspeti.Asa cum am mai spus ei sunt nemuritori.Uitati ce nu a facut Mazare,luati aminte la ce va promite Fagadau.Sa-i spunem lui Fagadau ca anii copilariei nu se mai intorc niciodata.Sa-i spunem lui Fagadau dar mai ales pesedeilor sa le spunem ca ne-a furat o buna parte din viata noastra si a copiilor nostri.Eu doar ce "am demarat" o noua injuratura:Hai sictir PSD ! Hotilor !

alooo machidonii!
16 aprilie 2017
cum de v-a scapat

spatiul ala verde?repede,construiti un bloc pe el,pentru ca se poate,primarele va lasa!oricum ati facut praf Constanta cu investitiile voastre!E rentabil sa fii machidon imputit!pardon,aveti pretentii de domni,mai nou.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4129 secunde