Liste lungi de așteptare pentru constănțenii care au nevoie de proteze

479

Articole de la același autor

Zi de zi, pe secția de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență apar noi și noi cazuri, ceea ce duce, efectiv, la o supraaglomerare a secției. 


"Este o aglomerație permanentă, fără răgaz. Vară, toamnă, tot timpul este la fel, la noi. Se pare că traumatologia osoasă este foarte des întâlnită în județul Constanța, mai ales din cauza numărului ridicat de accidente rutiere care au loc. Desigur, acestora li se adaugă pacienții cronici, cu artroze de șold sau la genunchi, dar și cazurile ce țin de patologia artroscopică și, nu în ultimul rând, extragerea materialelor de osteosinteză. Trebuie să precizez că, în ultimii ani, s-au tot băgat astfel de materiale și nu s-au mai scos; or, acestea trebuie scoase după un an! Ca urmare, dacă au fost sute de bolnavi operați, acum vin sute să le scoatem materialele respective", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful secției Ortopedie, dr. Alexandru Șerban. 


De asemenea, secția se aglomerează și din cauza zecilor de pacienți care se prezintă săptămânal la spital pentru montarea protezelor de șold sau genunchi. De ceva vreme, bolnavii din județele limitrofe, care înainte se îndreptau spre Capitală sau alte centre medicale, vin acum la spital. Unii dintre ei au auzit că la Constanța au fost efectuate, în premieră, mai multe intervenții minim invazive cu abord anterior pentru proteza de șold și acum au dat năvală cu toții la Spitalul Județean. 


Potrivit specialiștilor constănțeni, abordul minim invaziv practicat în artroplastia totală de șold este o intervenție mai eficientă față de abordul clasic, sângerarea minimă și păstrarea intactă a mușchilor (nu sunt secționați) fiind câteva dintre avantajele care duc la o recuperare rapidă și, implicit, o perioadă redusă de spitalizare. 


Referitor la persoanele care suferă de artroză, gonartroză, coxartroză, acestea sunt puse, în continuare, pe liste de așteptare, dar listele sunt atât de lungi, încât bieților suferinzi le vine rândul abia după luni de zile.


Oamenii trebuie să știe că, în mod normal, nu au nicio cheltuială suplimentară, costul integral al protezei fiind decontat prin programul național. Desigur, dacă pacientul vrea o proteză mult mai performantă decât cea existentă în program, el este nevoit să achite integral contavaloarea protezei. 


Dr. Șerban ne-a declarat că indicația de protezare apare atunci când durerea este foarte mare. 


"Oamenii au nevoie de proteze pentru artrozele de șold și genunchi de care suferă. Practic, intervențiile sunt efectuate atunci când articulațiile sunt efectiv distruse și nu mai există cartilaj, iar durerile au devenit insuportabile, singura soluție fiind doar schimbarea articulațiilor. În acest fel, problema lor de sănătate se rezolvă 100%, persoanele operate putând merge foarte bine după intervenții, chiar și bătrânii. Acest tip de operații sunt foarte des efectuate în întreaga lume, iar la noi în spital avem numeroși pacienți cu acest diagnostic", a explicat specialistul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3739 secunde