Lipsesc medicamentele, dar nu și gândacii! Control de amploare la Spitalul Județean

Joi, 05 Aprilie 2018, 18:10
1072
Spitalul Clinic Județean de Urgență a fost controlat, luna trecută, de către o echipă a Consiliului Județean Constanța, care a descoperit o serie de probleme ce trebuie remediate în cel mai scurt timp posibil.

Controlul a vizat patru secții ale SCJU: Medicină Internă II, Neurologie, Cardiologie și Ortopedie-Traumatologie. Spre exemplu, la secția Neurologie, curățenia este nesatisfăcătoare, situație confirmată și de asistentele medicale, care susțin că angajatele societății care asigură serviciul de curățenie nu își îndeplinesc atribuțiile așa cum ar trebui. În plus, echipa de control a sesizat la nivelul secției un miros persistent neplăcut, care se datorează în mare parte bolnavilor paralizați și care nu se pot deplasa la toaletă.

De asemenea, s-a observat că dezin-secția nu este suficientă pe secțiile nemodernizate. Tocmai de aceea, aici s-au făcut următoarele recomandări: monitorizarea responsabilă a modului de derulare a serviciilor externalizate (cum ar fi serviciile de curățenie, spălătoria, dezinsecția și deratizarea).

Totodată, se impune verificarea programului și prezenței angajaților, pentru că, la nivelul secțiilor inspectate, s-a constatat faptul că majoritatea angajaților nu semnează în condicile de prezență ale cadrelor medicale.

O altă problemă semnalată de CJC face referire la faptul că, la nivelul grupurilor sanitare din saloane, nu există o aprovizionare corespunzătoare cu materiale igienico-sanitare. Din acest motiv, asistenții șefi vor avea obligația ca pe viitor să monitorizeze cu atenție gestionarea acestora.

De asemenea, cadrelor medicale li se cere să fie mai atente cu referatele de pe secții și să semnaleze lipsurile de medicamente, lipsurile de ață chirurgicală, de proteze, de piese, de instrumentar consumabil, de defecțiuni sesizate la nivel de mobilier, echipament IT etc.

La final, inspectorii CJC au tras următoarele concluzii: în trei din cele patru secții verificate, curățenia la nivel de secție este, în general, corect întreținută, făcând abstracție de aspectul nemodernizat al secției de Medicină Internă II.

Verificarea stocurilor de medicamente, de materiale sanitare și de biocide este la fel de importantă. La acest capitol, de la pacienții intervievați reiese că aceștia nu ar fi fost nevoiți să achiziționeze din bani proprii vreun medicament. Totuși, cei de la CJC au observat că nu există o gestiune a medicamentelor pe fiecare secție în parte, ci doar o gestiune generală la nivelul spitalului.

În ceea ce privește medicamentele, controlul a evidențiat lipsa îndelungată a unor medicamente, precum Diurex, Furosemid, Metroprolol, care, deși accesibile financiar, nu au fost achiziționate de către SCJU de foarte multă vreme, în ciuda repetatelor solicitări adresate conducerii de către șefii de secții.

v v v

La final, s-a tras concluzia că în spital trebuie reanalizată eficiența externalizării unor servicii din domeniul sanitar și regândită strategia de furnizare a acestora în regim in-house sau externalizarea în scopul efectuării de cheltuieli economicoase și eficiente pentru instituție. Înainte de toate, însă, se impune urmărirea permanentă a gradului de satisfacție a pacienților internați și mai ales raportarea lunară către Consiliul Județean Constanța a ratei mortalității intraspitalicești, a ratei infecțiilor nosocomiale, a ratei de reinternare la 30 de zile după externare, a ratei de corelare între diagnosticul la internare și diagnosticul la externare în vederea identificării problemelor din fiecare secție, pentru o eficientizare a activității medicale.

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1455 secunde