Liber la făcut copii! Mămicile vor primi indemnizații de minim 1.000 lei/lună

3123
4
Liber la făcut copii! Mămicile vor primi indemnizații de minim 1.000 lei/lună - fotofondmamiciindemnizatie-1464366334.jpg

Articole de la același autor

Natalitatea a scăzut dramatic în ultimii ani în țara noastră. Familiile amână momentul aducerii pe lume a unui copil până când

își fac un rost și consideră că își permit să îl crească. Și, de cele mai multe ori, rămân cu un singur copil tocmai din cauza constrângerilor financiare.

Pentru a stimula natalitatea, statul român a luat, în ultimii ani, mai multe măsuri legislative, însă acestea au fost mai mult praf în ochi. Pe motiv că… nu sunt bani, Guvernul a menținut indemnizația de creștere a copilului la un nivel foarte scăzut, a limitat plafonul, chiar dacă unele mame aveau salarii mari și au contribuit la sistemul de stat cu sume uriașe, ani la rând, fără să poată beneficia ulterior de o indemnizație conform veniturilor.

Acum, Ministerul Muncii vrea să schimbe din nou legea și să le dea mai mulți bani mamelor, în speranța că acestea se vor pune pe făcut copii. Proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului au fost publicate pe site-ul ministerului și sunt supuse dezbaterii publice.



Fără plafon la indemnizație


Eliminarea opțiunilor de concediu și a nivelurilor maxime ale indemnizației, modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii doi ani înainte de nașterea copilului, dar și modalitatea de stabilire a veniturilor care se iau în calcul în raport cu perioada de eligibilitate sunt doar câteva dintre măsurile propuse prin noul proiect normativ.

De asemenea, se prevede prelungirea, din oficiu, a perioadei de acordare a stimulentului de inserție pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 66/2016, se aflau în plată, prelungirea sau reluarea concediului pentru creșterea copilului și a indemnizației în cazul celor care au optat, în baza reglementărilor anterioare, pentru concediul de până la un an, dar și reluarea, tot din oficiu, a plății drepturilor în cazul în care au fost suspendate ca urmare a neachitării impozitelor și taxelor locale, inclusiv pe perioada de suspendare.


Proiectul mai stabilește că persoanele care au născut anterior intrării în vigoare a legii și care nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate prevăzute, dar acum îndeplinesc condiții mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii doi ani înainte de nașterea copilului, pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii. Potrivit ministrului Muncii, Dragoș Pâslaru, noile prevederi se aplică și mamelor care sunt în concediu fără plată sau s-au întors la serviciu.

Și mai mulți bani dacă se duce la serviciu!


Concret, o femeie cu venituri de 2.000 de lei lunar în ultimul an va primi 1.700 de lei indemnizație de creștere a copilului. Dacă revine la muncă, va lua salariul de 2.000 de lei, dar și jumătate din indemnizația cuvenită, respectiv 850 de lei. Astfel, ea va câștiga 2.850 de lei. În prezent, mamele aflate în această situație beneficiază de stimulentul de inserție, în valoare de 500 de lei lunar.

De asemenea, în jur de șapte sute de femei din județul Constanța aflate în prezent în plata indemnizației vor beneficia de indemnizația minimă majorată de la 600 de lei la 1.062 de lei. Alte câteva zeci se vor bucura de eliminarea plafonului maxim al indemnizației, iar în jur de 200 vor beneficia și de flexibilizarea condiției de eligibilitate prin luarea în considerare a perioadei de 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.


Comentează știrea

Liviu Chilian
28 mai 2016
KkpIUDAlismul cleptomaniac UCIDE, UCIDE, UCIDE totu'

Voi, burghezia roșie-satanica, militarat-seKurist ceaușista metamorfozați in kkpIUDAlisti Rromarlani-rabiati, politicastri si merdialqaedani la fel, in 26 de ani ați UCIS 13 milioane fetuși, 3,5 milioane Adulți si 1,5 milioane copii! Ați UCIS frumosul, esteticul, dorința de viața si omenia românească. Una din nebuniile demențiale folosite de merdia in critica lor paranoica a socialismului, e cea cu interzicerea avorturilor, lege ce a costat viața câtorva zeci de muieri in 15 ani. Acum, pt a confirma PATOLOGIA rabiata a "guvernanților", cu dispreț sociopat, merdia anunța "liber la făcut copii", in schimbul câtorva grăunte pt pirandele ce, oricum, toarnă puradei pe banda rulantă. CE OROARE, Doamne Iisuse Christoase! Cine, Doamne Sfinte, ii mai poate reumaniza pe politicastrii si merdialqaedani satanizati!? De când Nebunistanezii politicastri si'au tras...prezervativul(protecția) licariciului Amerikknar, Scaraoțchi le'a luat si bruma de minte ce'o au. Blestemați sa fie ASASINII Romanilor. Cinci milioane intr'o generație. Cu ajutorul Jewnglishtanezilor Diabolici, in următoarea generație vor UCIDE 6,1 milioane. Sa'i facă geloși pe Zsidanii Satanici. Aleluia!

dolores
28 mai 2016
indemnizatie

Este cu certitudine o vrajeala electorala,iar ei,oamenii de bine de la conducerea țării,isi vor continua cu măiestrie,planul de exterminare al populației.Ii felicit pentru reusita aceasta,deoarece consider ca asta vor sa audă,înjurăturile pe care le aud zilnic din partea populatiei,fiind pentru ei ceva banal si nemeritat.E excelent cum evolueaza lucrurile in tara: de la alocatia de 200 de lei pentru copii de 0-2 ani,la 84 de lei pentru cei intre 2-18 ani si la un c...at mare pentru adulti.BRAVO!Ma bucur ca trăiesc in tara asta de care fug si refugiații din lumea a treia.

Septimiu
28 mai 2016
Iubesti copiii,nu-i face in Romania!

Viitorul copilului este incert intr-o tara ca Romania,asa cu incert este viitorul celor care au curaj sa faca copii. Oamenii fara educatie puiaza oricum,ei nu vad mai departe de nivelul slitului si dopul de la sticla cu bautura ieftina contrafacuta. Va continua inmultirea tiganilor,fermi in a-si pastra obiceiurile proaste sub numele de ,,traditii'' si a amaratilor care altceva in afara de f..t, nu gasesc nimic satisfacator in viata . Indemnizatia este buna,umana,dar singura nu rezolva cresterea increderii ca poti sa dai tarii un copil care sa aiba o viata normal,demna nu in vesnic pericol de ratare,de flamanzire,de moarte din cause economice sau sociale demente. Nu avem o tara sigura nici pentru noi,de ce sa aruncam copii in oribil?! In ritmul asta,peste cateva decenii chiar se poate schimba denumirea in RRomania,doar ei se vor inmulti exponential,restul vor fi demult emigrati,ca evreii in alte vremuri.

Tara lui Andrei
28 mai 2016
lndemnizatii pentru mame care au muncit

Ca de nu, ne umplem de conlocuitori! Daca onor guvernantii ar cere si ca beneficiarele sa detina la data solicitarii in contract de munca, ar fi ok.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6258 secunde