Liber la construcții haotice? Vechiul PUG al Constanței, prelungit până în 2023

1998

Articole de la același autor

În Constanța se construiește haotic de ani buni. În cartierele pentru case se ridică blocuri, spațiile verzi devin și ele blocuri, parcurile sunt pline de spații comerciale, nu mai sunt parcări. Unii spun că orașul se dezvoltă și e foarte bine, alții însă se trezesc cu ziduri în fața ferestrelor și rămân fără grădinile din spatele blocului. În toată această nebunie, autoritățile locale încearcă să păstreze o linie și să proiecteze un oraș pentru viitor, însă mai durează până când vom avea planuri și reguli concrete.

Actualul Plan Urbanistic General al municipiului Constanța, vechi din anul 1999, și regulamentul local de urbanism aferent vor fi prelungite. Săptămâna viitoare, consilierii locali sunt chemați să voteze hotărârea privind prelungirea valabilității celor două documente, având în vedere că planul cel nou nu este încă gata. Astfel, va fi folosit în continuare PUG-ul vechi, până la intrarea în vigoare a celui nou, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Planul General de Urbanism al municipiului Constanța a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 653/25.11.1999, adică în urmă cu aproape 19 ani. În anul 2005, Primăria Constanța, condusă pe atunci de Radu Mazăre, a demarat o procedura de actualizare a PUG-ului, printr-o firmă.

"Ținând cont de faptul că procesul de actualizare a PUG a fost demarat în lipsa unor strategii de dezvoltare durabilă bine conturate, coroborat cu dinamica dezvoltării și presiunea investițională determinate și de multiplele modificări legislative în domeniul urbanismului, finalizarea procesului de avizare și aprobare a documentației de urbanism a fost practic imposibilă, deoarece elaborarea ei pornea de la o bază de date urbane incompletă și necorelată cu situația și legislația în vigoare la data avizării", explică acum Mihai Radu Vânturache, arhitectul șef al Constanței, în referatul prin care cere prelungirea vechiului PUG.

Așa se face că PUG-ul din 1999 a fost prelungit în 2011, însă doar pentru o perioadă de doi ani. Ceea ce a dus, în martie 2013, la o nouă prelungire a valabilității documentului, până la finele lui 2015. Și astfel, în 18 decembrie 2015 se votează în Consiliul Local o nouă prelungire, până la finele lui 2018. Însă nici acum nu este gata noul PUG, așa că este nevoie de o nouă prelungire, de data aceasta, luându-se o marjă mai mare de timp - cinci ani.

Noul plan, în studii și în lucru

Referitor la stadiul procedurii de atribuire a contractului de proiectare pentru actualizarea Planului urbanistic General al municipiului Constanța, arhitectul șef precizează că, în colaborare cu experții Băncii Mondiale, caietul de sarcini a fost definitivat și urmează licitațiile pentru firma care va elabora documentul.

"În luna octombrie a anului 2017, între reprezentanții Unității Administrativ Teritoriale Constanța și cei ai Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - BIRD a fost încheiat un acord pentru servicii de asistență tehnică privind Programul de dezvoltare urbană a municipiului Constanța, pe mai multe componente, printre care și componenta de regenerare urbană. Aceasta include studii referitoare la dezvoltarea strategiei orașelor inteligente de gestionare a activelor, asistență în elaborarea unui plan integrat de amenajare a teritoriului pentru zona metropolitană, facilitarea activităților de regenerare urbană și facilitarea elaborării unui strategii de reabilitare a cartierelor de blocuri de apartamente. Proiectul respectiv este implementat în perioada octombrie 2017 - iunie 2020, după un calendar bine stabilit. Din echipa de lucru fac parte specialiști în dezvoltare urbană, arhitecți, urbaniști, economiști, specialiști GIS", adaugă Mihai Radu Vânturache.

"Dezvoltarea s-a făcut

într-o manieră necontrolată"

Totul sună frumos, dar, până când aceste lucruri vor fi gata și se vor pune în aplicare, multe din greșelile urbanistice făcute în ultimii ani sau care continuă să se facă nu vor mai putea fi îndreptate. Și, din păcate, acest lucru nu este văzut doar de constănțeni, ci este cunoscut și de specialiștii din primărie. În prezent, se lucrează pentru elaborarea unui plan integrat de amenajare a teritoriului pentru zona metropolitană.

"Constanța are una dintre cele mai active și dinamice piețe imobiliare rezidențiale din România, dar, în ultimii ani, dezvoltarea s-a făcut într-o manieră necontrolată și aleatorie (orașul are un plan de amenajare a teritoriului învechit și este în curs o licitație pentru actualizarea acestuia). Scopul acestei subactivități este acela de a oferi asistență municipiului Constanța în pregătirea unei licitații pentru actualizarea planului de amenajare a teritoriului (adică echipa Băncii Mondiale va efectua o evaluare tehnică a unor Termeni de referință) și asistență în procesul de implicare a părților interesate pentru ca acestea să contribuie la dezvoltarea ulterioară a Planului integrat de amenajare a teritoriului și să faciliteze elaborarea unei viziuni coerente pentru zona metropolitană în ansamblu", mai spune arhitectul șef al municipiului.

Cert este că, în lipsa unor reguli clare, construcțiile haotice vor putea continua. Vechiul PUG, cel care urmează să fie prelungit, este atât de prost făcut și atât de ambiguu, încât lasă loc de interpretări, poate fi derogat și oferă numeroase "portițe" investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5378 secunde