Lenea e cucoană mare! Aproape 3.000 de constănțeni stau la mila statului

507
Lenea e cucoană mare! Aproape 3.000 de constănțeni stau la mila statului - fondajutoaresociale23-1635086639.jpg

Articole de la același autor

An de an, statul plătește sume însemnate pentru ajutoarele sociale, în timp ce beneficiarii acestora ar putea foarte bine să muncească și să nu mai stea cu mâna întinsă. Din păcate, sunt mulți care nu au chef de muncă. Trist. La ora actuală, statisticile Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială arată, negru pe alb, că în județul Constanța avem 2.949 de astfel de specimene, cărora nu le priește munca și stau degeaba cât este ziua de lungă.



Între timp, statul vrea să îi trimită la muncă, ba chiar, mai nou, la acest moment, beneficiarii de ajutor social sunt stimulați financiar să intre pe piața muncii. La ce ne referim? Cei care primesc ajutor social, dar sunt apți de muncă și fac acest pas și se angajează cu contract pe cel puțin doi ani, vor primi în continuare, în primele șase luni de la angajare, ajutorul social. Care este valoarea acestuia? Venitul minim garantat este în cuantum de 142 de lei pe lună pentru o persoană singură și crește progresiv până la aproape 600 de lei pentru familiile formate din cinci persoane.

Această măsură a fost adoptată prin OUG nr. 101/2021, oferindu-le, astfel, sprijin persoanelor care vor să iasă din starea de vulnerabilitate, prin angajare. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în același timp, se instituie obligativitatea prezentării persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în vederea identificării unui loc de muncă conform pregătirii profesionale. Neprezentarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social și posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni. Astfel, serviciile de ocupare vor menține mai strâns legătura cu beneficiarii de ajutor social în vederea găsirii și aplicării măsurilor de stimulare a ocupării persoanelor aparținând acestei categorii cu acces mai dificil pe piața muncii, precum și cu unitățile administrativ-teritoriale (UAT) în a căror bază de date sunt aceste persoane.

Ajutoarele sociale ar trebui să meargă la cei care au nevoie cu adevărat de ele

Reamintim faptul că, potrivit Legii nr. 416/2001 persoanele apte de muncă ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activități, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pentru încadrare în muncă, și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenții.

Prin persoană aptă de muncă se înțelege persoana care îndeplinește următoarele condiții: are vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta standard de pensionare, nu urmează o formă de învățământ cursuri de zi prevăzută de lege, are starea de sănătate și capacitatea fizică și psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

Cum pot fi determinate, însă, aceste persoane să lase puturoșenia deoparte?

Directorul AJOFM Constanța, Gheorghe Bușu este de părere că soluția este în mâinile edililor. „Primarii trebuie să pună piciorul în prag și să le spună că nu le mai dă nici un ban”, ne-a declarat acesta.

Dacă în anii trecuți, angajații instituției se deplasau în județ pentru a-i convinge pe asistații sociali să lucreze, de la începutul pandemiei de Covid-19, acest lucru nu a mai fost posibil. Cert este că ajutoarele sociale ar trebui să meargă la cei care au nevoie cu adevărat de ele și nu la cei care pot munci și care se mulțumesc cu statutul de asistați. Se pare că, din când în când, puturoșii Constanței mai sunt puși să adune gunoaiele din parcuri, să măture străzile ori că curețe șanțurile și rigolele. Din păcate, și aceste treburi li se par grele, pentru că nu sunt tentați să continue să muncească. Motivul? Lenea e cucoană mare!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4331 secunde