Legitimațiile de călătorie pentru foștii deținuți, motiv de control la Pensii

6375
Legitimațiile de călătorie pentru foștii deținuți, motiv de control la Pensii - 93f7c1d0d4bfea51f58992023caa5d79.jpg

Articole de la același autor

Neînțelegerile dintre Casa Județeană de Pensii și Regia Autonomă de Transport în Comun, privind decontarea legitimațiilor de călătorie pentru foștii deținuți și persoanele strămutate, au ajuns în atenția Casei Naționale de Pensii. Ieri, o echipă de control de la instituția centrală a sosit la Constanța, pentru a verifica ce se întâmplă și motivele pentru care cele două instituții nu s-au pus de acord în vederea încheierii unei noi convenții.

Beneficiarii Legii 189/2000, adică pensionarii foști deținuți și strămutați, au dreptul, printre altele, la gratuitate la călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Contravaloarea călătoriile este suportată de la bugetul de stat, banii fiind virați către regiile de transport în comun prin casele județene de pensii, în baza unei convenții încheiate anual.

RATC s-a adresat instanței de judecată
La Constanța, respectivul drept a ajuns motiv de dispută între cele două instituții autohtone. Pensionarii circulă, în prezent, gratuit și beneficiază de legitimațiile de călătorie eliberate și vizate de RATC, dar situația nu este soluționată, atrage atenția conducerea regiei. Motivul: reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) nu au achitat sumele datorate pentru ultimele trei luni din 2009 și nici nu s-a ajuns la un acord privind semnarea unei noi convenții pentru anul în curs. Adică documentul în baza căruia ar fi trebuit să fie vizate legitimațiile pentru 2010 (!). "Începând cu 11 ianuarie, noi le-am vizat legitimațiile de călătorie, pentru primul semestru, pensionarilor beneficiari ai celor două legi. Până în prezent au fost vizate legitimațiile a 3.500 de persoane, dar în total sunt aproximativ 5.500 de beneficiari. Asta nu înseamnă însă că problemele au fost soluționate. Casa de Pensii încă nu ne-a plătit datoriile, care se ridică deja la 2,1 milioane de lei. Când au văzut că s-a îngroșat scandalul, ne-am spus să le vizăm legitimațiile că ne vom înțelege. Mai târziu însă s-au răzgândit. Recunosc faptul că trebuie să ne dea banii, dar nu îi plătesc. Am avut o întâlnire, pentru semnarea noii convenții, în care trebuia să stabilim procedurile, dar nu au fost de acord să o semneze", ne-a declarat Dumitru Coiciu, director RATC. În consecință, a adăugat reprezentantul instituției, s-a apelat la instanță și la forurile superioare. "Am acționat în judecată conducerea Casei, pentru abuz în serviciu contra interesului public, și am sesizat Casa Națională de Pensii și Ministerul Muncii", a precizat Dumitru Coiciu.

"Legitimațiile trebuie vizate lunar, nu semestrial"
La polul opus, reprezentanții CJP Constanța susțin că nu s-a putut ajunge la o înțelegere în vederea semnării convenției pentru că reprezentanții RATC nu ar fi de acord cu respectarea ad-litteram a legii. "În Convenția-cadru se stipulează că legitimațiile trebuie avizate lunar pentru fiecare beneficiar, iar noi cerem acest lucru. În prezent, beneficiarilor le sunt vizate legitimațiile semestrial, dar în perioada respectivă poate ei sunt plecați câte o lună, două sau mai bine, la copii, în alt județ sau în străinătate, și nu se folosesc de legitimații. Dar valoarea lor trebuie decontată, iar sumele de bani sunt foarte mari. RATC nu este de acord, pentru că nu vor ca pensionarii să vină lunar la sediul lor pentru vizarea legitimațiilor", a afirmat Kristina Mutiș, purtător de cuvânt CJP.
Pentru că cele două instituții nu au ajuns la o înțelegere, în cursul zilei de ieri o echipă a Casei Naționale de Pensii a sosit la Constanța, pentru a analiza situația. Kristina Mutiș a adăugat că echipa de control a sosit în urma solicitării trimise de condu-cerea instituției de la malul mării. "În urma controlului se va stabili cum se va proceda", a menționat purtătorul de cuvânt al CJP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0152 secunde