LEGEA SALARIZĂRII SCOATE OAMENII ÎN STRADĂ. Grefierii, angajații din administrația publică și din agențiile de mediu declanșează protestele

232
LEGEA SALARIZĂRII SCOATE OAMENII ÎN STRADĂ. Grefierii, angajații din administrația publică și din agențiile de mediu declanșează protestele - protestprofesorigm6451a78fda-1496122750.jpg
Grefierii, angajații din administrația publică, din agențiile de mediu și cei ai Romatsa protestează, astăzi, în București și în țară. 


Sindicatele angajaților din administrația publică vor organiza un miting în fața Palatului Parlamentului începând cu ora 11.00, nemulțumiți de proiectul Legii salarizării care va fi dezbătut în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.


Angajații din Agenția Națională pentru Protecția Mediului și din Agențiile Județene pentru Protecția Mediului anunță proteste la nivel național, în intervalul orar 11.00-13.00, față de proiectul legii salarizării. În același timp, grefierii de la mai multe instanțe din țară vor întrerupe lucrul în același interval. Angajații Romatsa vor intra în grevă începând cu ora 9.00, din cauza neîncheierii contractului colectiv de muncă.


La mitingul de la Parlament față de proiectul Legii salarizării, desfășurat între 11.00 și 13.00, vor participa Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP), SED LEX - locale, PRO LEX, Forța Legii, precum și ale sindicate din domeniul administrației publice atât din București, cât și din țară. Cei care nu vor participa la protestul de la Parlament, vor înceta activitatea.


Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a anunțat, printr-un comunicat, că va participa la mitingul de la Parlament.


Manifestanții vor solicita Comisiei de muncă a Camerei Deputaților, cameră decizională, să adopte și să susțină amendamentele propuse de organizațiile sindicale, a precizat Cartel Alfa în comunicat.


Sindicatele din administrația publică au înaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare.


Cartel Alfa afirmă că stabilirea nivelului salariilor de bază exclusiv de către aleșii locali, care nu au competența necesară în acest domeniu, fiind aleși politic și nu după competențe precum lucrătorii din domeniu, va duce la politizarea excesivă a funcției publice, la un nou val de discriminări în administrația publică locală și la menținerea și adâncirea haosului din sistem.


"Credem că această măsură propusă de partidul de guvernare prin legea salarizării este doar un prim pas într-un program mai amplu de subordonare politică a actului administrativ, care va fi continuată prin procesul descentralizării, realizat în principal după considerente și interese politice și nu de eficiență", se mai arată în comunicat.


Grefierii de la mai multe instanțe din țară au început de luni protestul față de legea salarizării, a declarat președintele ProJust, Ștefania Teleman, susținând că această categorie profesională pierde venituri prin noua lege și că reprezentanții acesteia nu au fost invitați la negocieri cu decidenții politici.


"Protestele au început astăzi (luni, n.red.) la Curtea de Apel București, Curtea de Apel Alba, la Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei și în mai multe județe din țară și vizează legea unitară de salarizare. (...) Noi suntem o categorie care pierde la salarizare", a declarat pentru News.ro președintele asociației ProJust, Ștefania Teleman.


Ea susține că prin viitoarea lege grefierii cu studii superioare juridice pierd sporurile de vechime în muncă și că nu au fost invitați la negocieri când s-au stabilit condițiile legii.


"Sporurile se limitează la 30% din anvelopa salarială a angajatorului. Unii pot primi sporuri de 30%, alții nu vor primi nimic. Am încercat să vorbim cu parlamentarii, dar nu avem nicio reacție din partea lor. Am cerut să fim invitați la negocieri la Ministerul Muncii, dar nu ne-a chemat nimeni. Suntem într-o situație foarte complicată, nu știm cât va dura protestul, cert este că el va continuă", a mai arătat Teleman.


Un alt sindicat al grefierilor, IUS- LEX, a anunțat luni că grefierii, personalul conex și auxiliar de la instanțele gălățene intră, începând de marți în grevă pe termen nelimitat, cu întreruperea programului de lucru între orele 11.00 și 13.00, asigurând doar cazurile urgențe, în cadrul unui protest inițiat de sindicatul IUS-LEX, angajații instanțelor fiind nemulțumiți de prevederile proiectului legii salarizării.


Federatia Sindicatelor Unite din Mediu (FSUM) a anunțat declanșarea conflictului de muncă, astfel încât marți, între 11.00 și 13.00, "angajații Agenției Naționale pentru Protecția mediului și angajații Agențiilor Județene pentru Protecția Mediului vor fi într-un nou protest spontan".


"Având în vedere că în urma protestelor anterioare din data de 14.03.2017, 21.03.2017 și 27.04.2017 nu a existat nicio reacție de susținere din partea Ministerelor /Guvernului /factorilor politici privind eliminarea discriminării angajaților din Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Agențiile Județene pentru Protecția Mediului, mai mult lipsa de răspuns la solicitările noastre scrise, ne vedem nevoiți să declanșăm conflictul de muncă, astfel încât astăzi (marți, n.r.), 30.05.2017, între orele 11.00-13.00 angajații ANPM și ai APM- urilor vor fi într-un nou protest spontan și vor inregistra conflictul de muncă la Ministerul Mediului și la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social", au anunțat reprezentanții FSUM.


Unitățile la care se declanșează conflictul de muncă sunt cele din județele Galați, Timiș, Hunedoara, Arad, Dâmbovița, Bacău, Botoșani, Suceava, Bistrița-Năsăud, Giurgiu, Călărași, Covasna, Cluj, Iași, Gorj, Mehedinți, Teleorman, Vrancea, Satu Mare, Vâlcea, precum și în București.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3182 secunde