LEGEA SALARIZĂRII intră în plenul Senatului. BUGETARI, IATĂ CE VĂ AȘTEAPTĂ!

398
LEGEA SALARIZĂRII intră în plenul Senatului. BUGETARI, IATĂ CE VĂ AȘTEAPTĂ! - 1491839689fcc87e68-1495435794.jpg

Articole recomandate

Plenul Senatului va dezbate și vota, luni, proiectul Legii salarizării, după adoptarea, cu amendamente, în Comisia de muncă în cursul săptămânii trecute. Senatorii au adus modificări proiectului inițiat de PSD, majorând salariile aleșilor locali, ai angajaților din Gărzile de mediu, din ANI, ANAF și din Educație. Plenul Senatului este programat să înceapă luni, la ora 16.00.

Senatorii din Comisia de muncă au adoptat, joi seara, raportul asupra proiectului, după trei zile de dezbateri și mai bine de 25 de ore petrecute în ședință.

Față de forma depusă de PSD în Parlament, raportul Comisiei conține unele modificări, în principal privind creșteri salariale. Astfel, a fost adoptat un amendament propus de PNL și UDMR prin care au fost majorate cu 1.450 lei indemnizațiile tuturor primarilor și viceprimarilor de orașe din România, mai puțin pe cele ale primarului și viceprimarilor generali al Capitalei și cele ale președinților și vicepreședinților de Consilii Județene.

Au fost majorate cu 15% începând cu 1 ianuarie 2018 și salariile angajaților din serviciile deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Mediului, cu 10% cele ale personalului de specialitate al Consiliului Legislativ și cu 15% salariile angajaților Agenției Naționale de Integritate care lucrează cu informații clasificate.

Salarii mai mari vor avea și angajații ANAF, parlamentarii afirmând că în proiectul inițial a existat o "eroare materială", pentru că acești bugetari nu erau introduși în grila de salarizare a administrației publice centrale. Amendamentul adoptat înseamnă o majorare cu aproximativ 3.000 de lei pentru funcțiile de conducere și între 100 de lei și 1.800 de lei pentru funcțiile de execuție. Majorările au venit după o serie de proteste ale angajaților ANAF.

O altă modificare se referă la sporul de 15% pentru persoanele cu handicap, care va fi acordat tuturor categoriilor.

În Comisia de muncă a Senatului au fost adoptat și mai multe amendamente de majorare a salariilor din familia ocupațională de funcții bugetare "învățământ", astfel încât un director general administrativ al universității va avea un salariu cuprins între 11.003 și 14.477 lei, la fel ca decanul, iar secretarul șef al universității va avea salariu de pro-decan, cuprins între 10.037 și 12.459 lei.

De asemenea, Comisia de muncă a Senatului a introdus o nouă funcție, aceea de administrator șef facultate, care va avea, în 2022, un salariu cuprins între 6.580 și 7.546 lei.

Au fost adoptate modificări și pentru personalul din Apărare. Un amendament votat spune că, în caz de deces al unui militar sau polițist, urmașii să primească echivalentul a 12 salarii sau solde ale celui decedat, indiferent de vechimea în muncă a respectivului. În prezent, urmașii celor care au peste 25 de ani vechime, primesc un ajutor cuprins între 15 și 20 de solde.

La propunerea ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, Comisia a eliminat și articolul din legea salarizării care prevedea suspendarea, până în 2019, a actualizării pensiilor speciale în funcție de majorarea salariilor, astfel încât măsura va rămâne în vigoare, scrie realitatea.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.56 secunde