Lavoare urâte, folosite pe post de tomberon. "Mai lipsește un wc care să duhnească!"

1291

Articole de la același autor

Aduse în oraș într-un moment în care se pune mult preț pe igienă, lavoarele mobile din Constanța nu sunt pe placul tuturor locuitorilor. Unii se plâng că nu au în drumul lor un astfel de dispozitiv, alții spun că sunt urâte, inutile și strică aspectul orașului.

În plină pandemie de coronavirus, Primăria municipiului Constanța a montat, în mai multe zone aglomerate din oraș, 50 de lavoare mobile cu apă, săpun și șervețele. Acestea sunt amplasate în parcurile Tăbăcărie, Tomis II, Gară, Casa de Cultură, Poarta 6, Teatrul "Oleg Danovski", Primărie, Viitorului, Doraly, Far, în piațetele Perla, Cazino, Badea Cârțan, în intersecțiile și piețele aglomerate din oraș, precum și pe faleza Cazinoului. Cu o rezervă de 100 de litri de apă, pe fiecare lavoar este montat un dispenser de săpun și unul de șervețele.

Constănțenii au însă păreri împărțite în ce privește necesitatea acestor lavoare. În timp ce unii le consideră utile, dar recunosc că nu prea le folosesc, alții spun că sunt bani irosiți.

"Este foarte bine că le-au adus, pentru că nu toți avem posibilitatea să ne cumpărăm mereu șervețele umede și ne mai spălăm pe mâini, din când în când, mai ales acum, că a venit căldura. Dar foarte puțină lume îl folosește. Trec pe lângă el, se uită și pleacă. Mulți oameni necivilizați sunt în orașul acesta", ne-a spus o femeie pe care am găsit-o în Piața Griviței.

Totuși, la ora când am ajuns în zonă, după-amiază, lavoarul nu mai avea nici săpun lichid, nici șervețele de șters pe mâini.

Folosite pe post de tomberon

Însă măcar nu era plin de gunoaie, așa cum ne-au spus oamenii că le găsesc mai mereu, prin parcuri.

"La Gară, este mereu înfundat și plin de resturi. Sunt gunoaie aruncate de cei care stau prin parc. Mulți îl folosesc pe post de tomberon. Ce să le faci ăstora? Puse camere de luat vederi și amendați, altfel nu îi civilizezi", este de părere un constănțean care locuiește în zonă.

Sunt și oameni care se plâng că nu au fost puse lavoare în mai multe locuri.

"De la ICIL până la Casa de Cultură, nu este niciun lavoar din-acesta. Vine lumea, stă pe bancă, aici lângă fântânile arteziene și era bine să aibă unde să se spele pe mâini. Măcar aici, la colțul străzii sau mai lângă policlinică dacă puneau unul!", ne-a sugerat o pensionară.

Nu inspiră încredere

La Casa de Cultură, însă, constănțenii din zonă au chiar două astfel de lavoare. Și culmea este că, ieri, în jurul orei 14, ambele erau aprovizionate și cu săpun, și cu prosoape de hârtie. E drept, nici nu am văzut să fie folosite de cineva. Unul se află în apropierea intersecției, chiar lângă vânzătorii de flori, iar cel de-al doilea este pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, chiar pe o alee de la intrarea în parc.

"Seara, vin băieți mari și se joacă, aruncă apă, împrăștie șervețelele. Ziua, se mai opresc oameni și se spală. Nu cred că era atât de necesar să aduci ditamai lavoarul într-o astfel de zonă. În piață, mai înțeleg, dar la intrarea în parc, nu își are rostul. Suntem în miezul orașului, nu la țară. Avem apă caldă, avem dezinfectanți. Nu vine nimeni să se spele aici, cu atât mai puțin să își spele copilul. Le este silă. Și nici nu arată prea frumos. Nu pare că le spală cineva vreodată sau le curăță", ne-a declarat o mămică ieșită la plimbare cu bebelușul.

Tot de aspect s-a plâns și un constănțean pensionar, care a sunat la redacție. Omul a apreciat inițiativa autorităților locale, dar consideră că alegerea nu a fost una tocmai fericită.

"Nu am o problemă cu ele. Nu au decât să aducă și 100. Dar oare nu puteau să găsească altă culoare? Sunt căcănii, urâte, par mereu murdare. Într-un oraș în care oricum totul este gri, pe unde te uiți cu ochii vezi numai gri, primăria alege să pună lavoare gri! Nu vor să înveselească deloc orașul acesta. Din contră, în loc să ne civilizăm, aducem urâțeniile astea lângă parcuri. În loc să avem zone elegante, frumos amenajate, trântim un lavoar și gata. Mai lipsește un wc de plastic, care duhnește", și-a spus oful pensionarul.

Dezinfectantul din autobuze, foarte apreciat

În schimb, părerile sunt unanim favorabile pentru utilitatea dispozitivelor cu dezinfectant din autobuze. Călătorii le folosesc, unii și la urcare și la coborâre, și chiar avertizează șoferul atunci când se termină soluția respectivă.

"Este foarte util. Ideal ar fi să fie două recipiente. Te urci, te dezinfectezi pe mâini și, apoi, când cobori, te mai dezinfectezi o dată. Din păcate, unii oamenii nu au înțeles nici măcar că trebuie să urce pe ușa din față și să coboare prin spate. Și sunt semne, scrie pe ușă. Tot degeaba. Apoi se supără dacă le atragi atenția", ni s-a plâns un alt constănțean. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.589 secunde