Lăsați copiii să facă mișcare! De ce fug elevii de ora de educație fizică

421
Lăsați copiii să facă mișcare!  De ce fug elevii de ora de educație fizică - sportcopii3-1453644309.jpg
Copilăria ne trimite cu gândul la alergatul în aer liber, cățăratul în copaci, jocurile și competițiile sportive și, desigur, la ora de educație fizică din școală.

Pentru unii o plăcere, pentru alții o povară, ora de educație fizică nu s-a schimbat mult și, din păcate, pentru mulți copii ea a rămas astăzi singura modalitate de a face mișcare. Cu toate acestea, scutirile medicale pentru ora de sport sunt la mare căutare, astfel încât copiii renunță fără a sta pe gânduri la șansa de a se dezvolta armonios.

Mișcarea, absolut necesară la copii

Nu mai este un secret că mișcarea este benefică pentru sănătatea oricui, însă în cazul copiilor, ea capătă o importanță crucială.

Potrivit conf. univ. dr. Gheorghe Dumitru, medic primar în medicină sportivă, "sportul este principalul mijloc de promovare a sănătății, el asigurând o creștere normală și armonioasă a copilului".

Mai mult decât atât, mișcarea contribuie la o mai bună dezvoltare a inimii, iar organismul copilului este protejat de îmbolnăviri precoce, aceasta în condițiile în care sistemul imunitar al acestuia este în formare până în jurul vârstei de 10 ani.

"Copilul care face mișcare intră în condiția de adult cu o inimă bine dezvoltată și cu un sistem imunitar puternic", declară dr. Gheorghe Dumitru.

Educația fizică, singura materie "cu scutire"

Potrivit medicului, ora de educație fizică nu reprezintă decât cel mult o treime din necesarul de activitate fizică al unui om obișnuit. La copil, această nevoie este mult mai mare. Cu toate acestea, de ce copiii au tendința să fugă de ora de educație fizică? În mare măsură, vina o poartă profesorii de educație fizică și condițiile din sălile de sport.

"Profesorii de educație fizică școlară nu atrag copiii către sport, ci îi îndepărtează. Or, menirea principală a orelor de educație fizică este atragerea și obișnuirea practicării cu regularitate a exercițiului fizic pentru tot restul vieții", precizează dr. Gheorghe Dumitru.

Coerciția aplicată de către profesorii de educație fizică nu poate să conducă la îmbunătățirea situației în privința activității fizice la copii și adolescenți. Drept dovadă, scutirile medicale pentru ora de educație fizică sunt la mare căutare.

Obezitatea, primul semnal de alarmă

Potrivit dr. Gheorghe Dumitru, "orice copil poate să facă un anumit tip de activitate fizică", indiferent de ce afecțiune suferă. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesară atracția către practicarea cu regularitate a activității fizice ca mod de viață.

Unii părinți au înțeles necesitatea copiilor de a face sport și i-au înscris la diverse cluburi sportive cu toate că, așa cum bine subliniază dr. Dumitru, "nu este normal pentru tânăra generație să plătească pentru a face mișcare".

Medicul atrage atenția că pericolul obezității este neglijat, minimalizat și foarte puțin conștientizat, aceasta fiind o consecință a sedentarismului.

"Majoritatea își pun exclusiv problema estetică; de fapt, efectele negative lovesc sănătatea copilului la un nivel mult mai profund", atenționează dr. Gheorghe Dumitru.

Părinții sunt, de altfel, principalii responsabili de stilul de viață al copilului.

"Majoritatea părinților își pun rar problema sănătății actuale și viitoare a copiilor. Ei reacționează numai în cazurile care pun în pericol imediat sănătatea copilului", conchide medicul.

Un mod de viață sănătos se bazează în principal pe o alimentație corectă și pe practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice. Pentru o sănătate puternică și o dezvoltare armonioasă, încurajați copilul să facă mișcare, indiferent de forma ei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1636 secunde